latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:27 | Autor: SRNA

Tadić: Dodik i Vučić napravili ogroman posao, bošnjački predstavnici nemaju želju za pomirenjem

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da se po pitanju usvajanja rezolucije o Srebrenici ništa bolje nije moglo napraviti, da je rukovodstvo Republike Srpske i Srbije na čelu sa predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem napravilo ogroman posao i da je potpuno jasno da predstavnici Bošnjaka nemaju želju za razgovorom i pomirenjem.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Tadić je istakao da je perspektiva BiH veoma tmurna i da dejtonska BiH nije konstrukcija koju žele Bošnjaci.

- Pošto druga BiH ne postoji, moramo se vratiti razgovorima dva entiteta - poručio je Tadić.

On je naglasio da tekst rezolucije nije pravedan, pošten i istinit, posebno kada se navodi da je zločin činjen unutar zaštićene zone.

- To nije tačno, te da se pominju civili, a ne pominju vojnici pripadnici 28. divizije Armije BiH kao formacije koja je tamo u proboju stradala na način koji je opštepoznat - rekao je Tadić.

Tim tekstom se, tvrdi Tadić, pokušava pokriti sve ono što je do sada radio Hag, a što je i struka i nauka ocijenila kako potpuni promašaj.

- Niti su Hrvati, niti su Srbi dobili potrebnu pravdu, niti priliku za pomirenje, niti su Bošnjaci dobili bilo šta drugo kroz rad Haga, nego samo jedan podstrek i ulaznicu u buduće sukobe - zaključio je Tadić.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.