latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:36 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Kovačević: Naša ponuda veoma jednostavna - nudimo mogućnost da se mirno razdružimo (VIDEO)

Suština problema u BiH je u tome da bošnjački politički predstavnici ne žele da žive sa Srbima i zato imamo jednostavnu ponudu - da se mirno razdružimo, rekao je za RTRS delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- U ovoj borbi su za sramnu rezoluciju o Srebrenici koja je prošla tako neslavno, pokazali da ih ne zanima mišljenje Srba i da su spremni da krše i Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kako bi pogazili mišljenje Srba, ali i ono što je u Ustavu i Dejtonskom sporazumu. To znači da ne smiju da ignorišu mišljenje Srba i Srpske - rekao je Kovačević.

Istakao je da su time jasno pokazali da su oni ti koji ne žele da žive sa Srbima, pa ni sa Hrvatima u BiH.

- Pokazali su da su oni ti koji smatraju da Srbi i Srpska nemaju apsoltuno nikakva prava, te da žele BiH u kojoj se Srbe ne pita apsolutno ništa - naveo je Kovačević.

Naglasio je da su to poruke koje je Srpska razumijela i na koje sada nudi odgovor.

- Ukoliko je vaša politika ta da vas ne zanima šta Srbi misle, da ste spremni da kršite Ustav i Dejtonski sporazum, kako biste ignorisali i pogazili mišljenje Srba i Srpske, onda je naša ponuda veoma jednostavna - nudimo vam mogućnost da se mirno razdružimo. Ako mislite da je opcija da Srbi nemaju pravo glasa, da za Srbe nema mjesta u BiH, a da ne postoji Republika Srpska. Onda se gospodo grdno varate - poručio je Kovačević.

Kovačević je naveo da će Srpska postojati.

- I to je jedino što je činjenica. Јedino što je poznanica, ukoliko posmatramo budućnost. Јeste to da će Srpska postojati. A vi ste ti koji ste odabrali da ne želite da živite zajedno sa Srpskom. To je vaš izbor, nije naš - kaže Kovačević.

Podsjetio je da je Srpska cijelo vrijeme nudila razgovor, poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

- A vi ste sve to zgazili. Vi ste bili ti koji ste sve to ignorisali, sve to gazili i mislili da u nedogled možete da gazite prava srpskog konstitutivnog naroda i prava Srpske, koja su zagrantovana. Srpska sada nudi izlaz iz onoga što ste vi zakuvali. Mi taj izlaz jednostavno zovemo - mirno razdruživanje - zaključio je Kovačević.