latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:49 | Autor: TANЈUG

Vuković: Rezolucija pokazatelj da uticaj sa daljine ne doprinosi pomirenju u regionu

Predsjednik Društva lobista Nenad Vuković izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici, koja je usvojena na Generalnoj skupštini UN, najbolji pokazatelj da uticaj sa daljine, pogotovo ako nije dobronamjeran, ne doprinosi pomirenju i stabilnosti u regionu, već upravo suprotno.
Nenad Vuković - Foto: TANЈUG
Nenad VukovićFoto: TANЈUG

On je u izjavi za Tanjug rekao da rezolucija, koja je usvojena tijesnom većinom, nije postigla svoj cilj čak i kada bi se prihvatila tvrdnja da je cilj rezolucije bio pomirenje i smanjivanje napetosti što, ističe, definitivno nije slučaj.

Kako je rekao, ako je pravi cilj rezolucije da se pokaže apsolutna dominacija političkog Zapada u UN, ni to se nije dogodilo što je, smatra on, posljedica lobiranja Srbije i srpskih predstavnika.

- Kad se radi o Srbiji, upravo lobiranje i borba argumentima, iznošenje svih razloga zbog kojih ova jednostrana rezolucija ne doprinosi pomirenju i može da bude izvor daljih napetosti i problema. Da je bilo prave političke volje i da je politička namjera bila da se dođe do rješenja, način na koji je donošena bi bio sasvim drugačiji - ocijenio je on.

Vuković kaže da su sve zemlje koje su pružile otpor diktatu i nisu glasale za rezoluciju, pokazale da u određenoj mjeri i na određeni način tu rezoluciju ne podržavaju i da ne vjeruju da način, vrijeme i inspiratori rezolucije mogu da doprinesu da se situacija u regionu zaista popravi.

- S jedne strane smo imali uvjeravanja da rezolucija nije jednostrana i da nije namjera da se bilo kome udari žig, a s druge strane smo u jednom momentu dobili poruku "prihvatite je takvu kakva jeste". Ako je zaista donosimo u cilju nekakvog pomirenja i nečega što bi trebalo da bude prihvaćeno od svih, diktat je nešto što je neprihvatljivo - poručio je on.

Vuković smatra da je propuštena dobra prilika da se zajedničkim radom i političkom voljom svih dođe do jedne rezolucije koja bi zaista trasirala put ka pomirenju u regionu, i dodale da države koje su pod pritiskom političkog zapada glasale za rezolucije, ne mora da znači da zaista vjeruju u ono što u njoj stoji i načinu na koji je donesena.

Vuković je dodao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora u UN, Vučić nije imao mnogo izbora kako će da postupi u ovoj situaciji jer, kako je objasnio, posao srpskog državnika nije da pomogne onima koji žele da oslabe reputacioni potencijal Srbije kada je riječ o borbi za njene vitalne interese, već je njegov posao da im na sve načine to oteža i odbrani sadašnji i budući reputacioni potencijal Srbije.

Govoreći o dešavanjima u Bosni i Hercegovini nakon usvajanje rezolucije, kao i zahtjevu Vlade Republike Srpske o mirnom razlazu, Vuković je rekao da treba vjerovati i nadati se da je sve ovo, koliko god se vodilo na jedan agresivan, neprijateljski i nelegalan način prema Srbiji i Srpskoj, dio političke borbe i da će se na duži rok nastaviti dogovor naroda.