latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:57 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Miki Manojlović dobitnik "Zlatnog pečata" Јugoslovenske kinoteke

Glumac Predrag Miki Manojlović dobitnik je nagrade "Zlatni pečat" koja će mu biti uručena povodom 75 godina Јugoslovenske kinoteke, saopštili su iz ove ustanove kulture.
Predrag Miki Manojlović (Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović) -
Predrag Miki Manojlović (Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović)

Nagrada "Zlatni pečat" je najviše priznanje Јugoslovenske kinoteke, a uvedena je 1995. godine.

Miki Manojlović je glumačku karijeru počeo ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka u pozorištu i ubrzo postao jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Јugoslaviji.

U tom periodu ostvario je zapažene uloge u kultnim televizijskim serijama "Grlom u jagode" i "Otpisani", a početkom osamdesetih niz uloga u filmovima autora nove generacije kao što su "Samo jednom se ljubi" i "Za sreću je potrebno troje" Rajka Grlića.

Tu su i filmovi "Nešto između" Srđana Karanovića, "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, ostvarenja koja su unijela novi duh i estetiku u jugoslovenski film i koja su bila izrazito zapažena i izvan ovih prostora.

Miki Manojlović je, dodaje se u saopštenju, kroz te filmove kreirao karakterističnu glumačku pojavu, što je prepoznavala i publika i stručna javnost, o čemu svedoče nagrade, ali i pohvale domaće i strane kritike.

Predrag Miki Manojlović nosilac je najvećih glumačkih priznanja na ovim prostorima - dvije "Zlatne arene" u Puli, nagrade na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, "Dobričin prsten", Nagrada "Pavle Vuisić" i druge.

Nagrada će biti uručena 6. juna u 19.00 časova u Јugoslovenskoj kinoteci.