latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:57 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Simpozijum kardiologa Srpske; U ANURS skup o prevenciji raka dojke (VIDEO)

U Bijeljini se održava Simpozijum o aritmijama u organizaciji Udruženja kardiologa Republike Srpske.
Bijeljina: simpozijum kardiologa - Foto: RTRS
Bijeljina: simpozijum kardiologaFoto: RTRS

O ovoj značajnoj tokom trodnevnog stručnog skupa govoriće i razmijenjivati iskustva eminetni stručnjaci iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

- Veoma je važno imati ovakve vrste simpozijuma, prije svega, jer u postkovid periodu imamo različite vrste komplikacija sa kojim se sad susrećemo. Nesumnjivo je da su aritmije jedne od tih komplikacija. Upravo razmjena iskustava kolega iz Hrvatske, Srbije, Republike Srpske i FBiH omogućiće im da razmjenom vještina unaprijede svoj rad - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

- Kardiovaskularne bolesti su u porastu u mnogim zemljama, pa tako i kod nas. Srčane aritmije su odgovorne za brojna patološka stanja i veliki broj hospitalizacija, nažalost i letalnih ishoda. Zato na ovom skupu imamo priliku da razmjenimo iskustva s eminentnim stručnjacima iz instituta iz Hrvatske, Sremske Kamenice, Dedinja - navela je Milica Lovrić, predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske.

- Aritmije su jedne od češćih popremećaja koji se javljaju kod srčanih bolesnika, ali srećom sada sa novim tehnologijama mogu se uspješno liječiti. Imamo uređaje kojim se mogu liječiti spori srčani ritam i prevenciju naprasne srčane smrti. Imamo i nove zahvate ablacije kojim liječimo brže poremećaje srčanog ritma - istakao je Sandro Brusić, kardilog iz KBC Rijeka.

U ANURS simpozijom o inovacijama u liječenju bolesti dojke

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvoren je simpozijum "Novine u dijagnostici i liječenju bolesti dojke".

Na ovom naučnom skupu biće riječi o novim tehnologijama i dostignućima u ranoj dijagnostici, kao i prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.