latinica  ћирилица
24/05/2024 |  12:04 | Autor: SRNA

Župljanin: Srpski narod da energiju usmjeri ka prijateljskim zemljama

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin ocijenio je da srpski narod mora zaštititi svoj vitalni nacionalni interes, koji je ugrožen, te da energiju mora usmjeriti prema prijateljskim zemljama kojih je najmanje 109, što je značajan broj.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin, koji je koji je danas prisustvovao naučno-stručnoj konferenciji "Ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH" u organizaciji Bezbjednosnog foruma Banjaluka, istakao je da se prije svega radi o udruženom neprijateljskom poduhvatu određenih snaga iz BiH.

- Radi se o stranim silama i zemljama, poput Njemačke, Velike Britanije, SAD, a moglo bi se reći i čitavih članica Nato pakta, tako da srpski narod mora naći najbolji mogući odgovor kako stvari preokrenuti u drugom toku. Moramo sačuvati naše vitalne nacionalne interese, jer smo platili visoku cijenu u svim ratovima - rekao je Župljanin.

Župljanin je istakao da su najveće vrijednosti Srpska i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima, te podsjetio da se već 30 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma odolijeva napadima i nasrtajima.

On je naveo da velike sile, uz sve prijetnje, nisu uspjele obezbijediti da većina članica u UN glasa za rezoluciju o Srebrenici kojom se pokušava stigmatizovati srpski narod.

- Rezolucija je usvojena, prema standardima njenih sponzora. Međutim, prema standardima koje primjenjuje 99,9 odsto paramenata svih zemalja u svijetu ne bi mogla biti izglasana i nije usvojena - rekao je Župljanin novinarima u Banjaluci, te ocijenio da je rezolucija prezentovana u UN s ciljem skretanja pažnje sa drugih problema na svjetskoj globalnoj sceni.

Prema njegovim riječima, juče je čitav svijet čuo srpski narod, zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je ocijenio da Srbi sad znaju ko im je prijatelj, a ko neprijatelj, te svu svoju energiju mora usmjeriti prema prijateljskim zemljama, a juče se vidjelo da ih je najmanje 109, što je značajan broj.

Profesor Mitar Kovač naglasio je da nije bilo potrebe za donošenjem rezolucije, kao i da je to pokušaj kolektivne osude srpskog naroda kako bi Nijemci skinuli odgovornost sa sebe za genocidni rad tokom dva svjetska rata.

- Mislim da je to uvod u nove pritiske na srpski narod i Republiku Srpsku. Ovo će prije svega pokušati da iskoristi političko Sarajevo - smatra Kovač, te ističe da instruisana rezolucija ne može donijeti ništa dobro za BiH.

Dragan Petrović iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekao je da je Republika Srpska za sve Srbe svetionik, kao i da je izložena nemoralnim pritiscima.

- Otpor i jedinstvo u Srpskoj da se ne podlegne pritiscima je izgleda motivisalo dio svjetskih sila da pokušava sudi srpskom narodu za Srebrenicu - poručio je Petrović.

On je ocijenio da srpski narod treba da ostane dostojanstven i nastaviti igru sa zemljama koje su mu naklonjene.

Generalna skupština UN usvojila je juče rezoluciju o genocidu u Srebrenici po izmijenjenim pravilima, bez natpolovične većine svih zemalja članica UN.

Za antisrpsku rezoluciju glasalo je 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.