latinica  ћирилица
24/05/2024 |  12:39 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Kovačević: Saopštenje Ambasade SAD - festival licemjerja (VIDEO)

Ono što smo čuli iz Ambasade SAD je ponovo je jedan festival licemjerja jer nije američka Ambasada ta koja treba da tumači mišljenje građana Republike Srpske, nego to treba da radi vlast Srpske koja je izabrana od strane građana, rekao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Na saopštenje koje je došlo iz Ambasade SAD u BiH u kojem stoji da BiH nije unija dva entiteta, već nasljednica Republike BiH, te da Ustav BiH ne daje pravo entitetima na secesiju ili "razdruživanje", Kovačević je naveo da je to pogrešno tumačenje Ustava BiH.

- Ako se pažljivo pročita Ustav BiH, piše da je BiH sa novom ustavnom strukturom, sastavljena od Republike Srpske i FBiH, te da može da zadrži svoje članstvo u Ujedinjenim nacijama ili da zatraži novi prijem u UN ili u drugim međunarodnim organizacijama, što nam govori da se radi o novostvorenoj državi - rekao je Kovačević.

On je dodao da u Ustavu BiH izričito piše da su nadležnosti kao što su spoljna politika, spoljna trgovina, monetarna politika na nivou BiH, a da sve ono što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, pripada entitetima.

- Ambasada SAD je ta koja sponzoriše i podstiče da se krše te stavke koje su "izričito" navedene u Ustavu BiH kako bi bilo manje Republike Srpske i kako bi BiH bilo sve više centralizovanija - naveo je Kovačević.

To neće proći, poručuje Kovačević, jer je "Republika Srpska jedna od strana koja je potpisala taj Ustav i omogućila njegovo stupanje na snagu".

Republika Srpska je faktor Dejtonskog mirovnog sporazuma, a SAD, uz još neke države poput Ruske Federacije i nekih zemalja EU, bi trebalo da budu garanti onoga što u Ustavu piše, da se on poštuje, a ne da se krši, naveo je Kovačević.

- Dosta ste prijetili Republici Srpskoj. Krajnje je vrijeme da pokažete poštovanje prema svima u BiH, a ne da uporno podržavate jednu stranu kako bi rušili Dejtonski sporazum, obespravljivali Srbe i kako bi Srpskoj otimala ono što su naša ustavna prava.  Ukoliko nastavite sa ovakvim nastupima, nemojte da se čudite što Srpska kao potpisnica Aneksa 4, Ustava BiH, nudi izlaz iz ove bezizlazne situacije, mirno razdruživanje i miran život za sve građane BiH -  poručio je Kovačević Ambasadi SAD u BiH.