latinica  ћирилица
24/05/2024 |  12:48 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Stevandić: Srpskoj niko neće određivati koga će zvati na razgovore

Republika Srpska je subjekt koji ima pravo da pozove na razgovore, a njen narod je suveren i niko drugi mu neće određivati koga će zvati i o čemu će razgovarati, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.
Nenad Stevandić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Nenad StevandićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Komentarišući objavu Ambasade SAD "da secesija ili razdruživanje Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Srpske", Stevandić je istakao da bi neko morao da se ozbiljno pozabavi sa vlastitim doprinosom širenju mržnje u BiH, nesloge, huškanjem na Srpsku i njene funkcionere, te otvaranjem privatnih ratova ambasadora sa funkcionerima Srpske.

- I da je to očigledno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je Srpska subjekt koji ima pravo da pozove na razgovore, a da smo mi suveren narod kojima neće niko drugi odrediti koga ćemo pozvati na razgovore i o čemu ćemo razgovarati. Ako misle da to mogu da urade drugim narodima, to je njihova stvar - poručio je Stevandić ua Srnu.

On je dodao da Srpskoj neće određivati ni nivo političke nezavisnosti niti način komunikacije sa drugim entitetom i drugim narodima u Srpskoj, jer za to nemaju mandat.

Vlada Republike Srpske će u narednih 30 dana kreirati sporazum koji će uputiti Federaciji BiH o mirnom razlazu u BiH, rekao je premijer Radovan Višković juče u Srebrenici nakon sjednice Vlade.