latinica  ћирилица
24/05/2024 |  13:36 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Budimir: Američka Ambasada pokazala praksu miješanja u unutrašnje stvari BiH

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je Ambasada SAD u BiH do sada pokazala praksu miješanja u unutrašnje stvari BiH, a posebno kada je riječ o Srbima.
Željko Budimir - Foto: SRNA
Željko BudimirFoto: SRNA

- Mi kao politički predstavnici Srba nemamo drugog izbora, ma kolika cijena prema nama bila, nego da probamo da zaštitimo naš narod od onoga što se zove politički progon od Amerikanaca svih onih koji slobodno misle i kojima je stalo da rade u interesu svog naroda - rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, ono što su kao Vlada usvojili i što namjeravaju da urade u narednom periodu jeste da kao strana koja je potpisala Dejtonski sporazum ponude razgraničenje sa Federacijom BiH.

- Јer postavlja se pitanje kako funkcionisati u BiH u kojoj je sve zloupotrebljeno - upitao je Budimir, komentarišući prijetnje Ambasade SAD u BiH da secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske.

Budimir je naglasio da bi ga bilo sramota da je diplomata, posebno američki, a da je do rezolucije u Generalnoj skupštini UN došlo preko zloupotrebe spoljne politike u BiH.

- Bilo bi me sramota da niko od onih ljudi koji su zaduženi za spoljnu politku, a to je srpski član Predsjedništva BiH, nije odlučivao o tome, da je ovo bila jedna diplomatska diverzija da bi se stigmatizovao jedan narod i Republika Srpska kao njegov politički i teritorijalni subjekt u BiH - istakao je Budimir za Srnu.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske".