latinica  ћирилица
24/05/2024 |  13:58 ⇒ 13:58 | Autor: TANЈUG

Vučević: Prenio sam Tajaniju zabrinutost zbog rezolucije

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je prenio ministru spoljnih poslova Italije Antoniu Tajaniju razočarenje i zabrinutost srpskog naroda zbog usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali istovremeno je iskazao i da smo ponosni jer veći dio čovječanstva nije glasao za rezoluciju.
Vučević - Tajani (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ/ nr) -
Vučević - Tajani (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ/ nr)

- Bojim se da (rezolucija) ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti, nadam se da je u pravu Tajani, a ne ja. Vrijeme će pokazati - rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tajanijem u Trstu gdje se održava skup italijanskih i srpskih privrednika

Vučević je kazao da je preneo Tajaniju zabrinutost zbog situacije na KiM i molbu da Italija učini sve što može da se spreči eskalacija na toj teritoriji.

- Zamolio sam Tajanija da se opomene Priština. Krajnje je vrijeme da se formira ZSO i da se prestane sa uzurpacijom srpske imovine i pre svega sa terorom koji se provodi nad Srbima - poručio je Vučević.

Vučević je dodao da se nada da će Italija i ostale članice Kvinte biti posvećene i delotovorne po tom pitanju.

Premijer je zahvalio Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da od Italije očekuje da bude jedan od najglasnijih zagovornika za “zaokruživanje evropske priče“.

- Promovišemo kao Srbija da sve zemlje i narodi na tom prostoru budu članovi EU i mnoge stvari koje se čine neriješivim koristeći instrumente i integritet EU biće bar za nijansu lakše riješivi i garantovaće mir koji je preko potreban - rekao je Vučević.