latinica  ћирилица
24/05/2024 |  14:06 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Stručna konferencija: Rješenje za srpski narod - ne odstupati od nacionalne politike

Vitalni nacionalni interes srpskog naroda ugrožen je gdje god da živi, ne samo u Repblici Srpskoj, poručeno je sa naučno stručne konferencije na temu "Ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH". Politički i bezbjednosni stručnjaci upozoravaju da će usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini biti iskorišteno za nove pritiske na srpski narod i Republici Srpskoj, od strane političkog Sarajeva.
Naučni skup u Banjaluci - Foto: RTRS
Naučni skup u BanjaluciFoto: RTRS

Stepen ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa dostigao je svoj maksimum, zbog toga zahtijeva punu pažnju srpskog rukovodstva s ciljem odupiranja težnjama za uništenje Republike Srpske i srpskog naroda. Da Srbi umaju prijatelje koji znaju istinu, jasno je pokazano juče. Ni udruženi neprijateljski poduhvat određenih snaga iz BiH, podržan od strane velikih sila – Njemačke, Velike Britanije i SAD, uz sve pritnje i pritiske, nije uspio obezbijediti, da većina članica u UN glasa za rezoluciju o Srebrenici kojom se pokušava stigmatizovati srpski narod.

- Prema standardima koji primjenjuju 99,9 odsto parlamenta svih zemalja u svijetu, takva rezolucija ne bi mogla biti usvojena. Nije usvojena, jer za nju nije glasala potrebna većina. Tačno 55 odsto članica organizacije Ujedinjenih nacija nije glasalo za rezoluciju - rekao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin.

Da je riječ o pokušaju kolektivne osude srpskog naroda, pokazuje činjenica da su pojedinci za individualnu odgovornost odgovarali pred međunarodnim sudom. Zbog toga je donošenje rezolucije nepotrebno. Ona je rezultat pokušaja Nijemaca da skinu odgovornost sa sebe za genocid tokom dva svjetska rata.

- Ova njihova strategija nije sama, ona je vjerovatno rezultat kolektivne odluke Zapada, predvođene Amerikom. Mislim da je to uvod u nove pritiske na srpski narod, posebno na Republiku Srpsku. Ovo će, prije svega, pokušati da iskoristi političko Sarajevo. Ovakva instruisana rezolucija, ne može donositi ništa dobro po BiH i po njenu budućnost - istakao je general – major u penziji Mitar Kovač.

Da je Srpska za sve Srbe svjetionik, izložena moralnim pritiscima, stav je i stručnjaka sa druge strane Drine. Međutim, otpor i jedinstvo srpskog naroda da se ne podlegne tim pritiscima, motivisalo je NATO i duboku državu da pokuša da sudi srpskom narodu za Srebrenicu poslije 30 godina, uz pomoć izvršilaca agende duboke države.

- Mi trebamo da igramo i kada nam oni nanose udarce, da možemo da ostanemo dostajanstveni, jedistveni i da nastavimo igru sa onim zemljama koje su nam naklonjene - izjavio je Dragan Petrović iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Sačuvati jedinstvo srpskog naroda koje je najbolje pokazano u borbi protiv neistina proisteklih sa rezolucijom o Srebrenici, ne odstupati od nacionalne politike i vrijednosti proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, rješenje su za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, poručeno je sa današnjeg skupa.