latinica  ћирилица
24/05/2024 |  14:27 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Ambasada Velike Britanije: Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH

Skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede mirno razdruživanje od BiH, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama, saopštila je Ambasada Velike Britanije u Sarajevu.
Britanska Ambasada Sarajevo - Foto: Facebook
Britanska Ambasada SarajevoFoto: Facebook

- Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna - naveli su i saopštenju.

Kažu da je Republika Srpska  egitimni i integralni dio BiH.

- Nije tačno da se Republika Srpska može otcijepiti od BiH, niti da može postojati van zemlje. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma - navode iz Ambasade.

Istakli su da nije tačno da aktivnosti predsjednika Srpske Milorad Dodik "na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive".

- Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan. Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve - zaključili su u saopštenju.