latinica  ћирилица
24/05/2024 |  14:32 ⇒ 14:34 | Autor: TANЈUG

Orban: Mađarska ne želi da učestvuje u operacijama NATO za podršku Ukrajini

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u bilo kakvim operacijama NATO koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, sugerišući da se vojna alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.
Viktor Orban (Foto: Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Viktor Orban (Foto: Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Orban je rekao za mađarski državni radio da se ta zemlja protivi planu NATO koji teži da pruži očigledniju vojnu podršku Ukrajini u narednim godinama kako bi se odbranila od Moskve, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju, preneo je AP.

- Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO - rekao je Orban i dodao da je Mađarska zauzela poziciju "neučesnika" u bilo kojoj potencijalnoj NATO operaciji za pruženje pomoći Kijevu.

On je istakao da Mađarska mora da redefiniše svoju poziciju unutar vojnog saveza i da mađarski advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO, a da ne učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije.

Orban je podvukao ulogu NATO kao odbrambenog saveza i rekao da ne dijeli zabrinutost nekih drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope da ruska vojska neće prestati sa agresijom ako dobije rat u Ukrajini.

- Snaga NATO se ne može porediti sa snagom Ukrajine - rekao je on i dodao da ne smatra logičnom tvrdnju da će Rusija doći iznenada i progutati cijeli zapadni svijet.