latinica  ћирилица
24/05/2024 |  15:05 ⇒ 16:36 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Rezolucija o Srebrenici antisrpska, kažnjavaju srpski narod jer neće da se pokori NATO

Rezolucija o "genocidu" u Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija ima jako izražen politizovani i antisrpski karakter, a iza humanitarnih razloga se krije namjera da se puna odgovornost za sukob svali na srpski narod, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Ona je istakla da, samim tim, postoji namjera da se srpski narod kazni zbog njegovog slobodumlja, nezavisnosti i odbijanja da se pokori naredbama NATO.

- Ovaj dokument je takođe još jedan neodgovoran pokušaj Zapada da revidira istoriju i okolnosti u vezi sa etničkim sukobom na teritoriji bivše Јugoslavije utvrdi i tumači u skladu sa njegovim geopolitičkim interesima - ocijenila je Zaharova.

Prema njenim riječima, rezolucija će samo produbiti postojeće nesuglasice i povećati potencijal za sukobe na Balkanu.

Ona je dodala da je ugrožen i Dejtonski mirovni sporazum na kom se temelji državnost BiH.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Za rezoluciju je bilo više uzdržanih i država koje su glasale protiv, ukupno, nego što ih je bilo za, odnosno za rezoluciju o Srebrenici glasalo je samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano.