latinica  ћирилица
24/05/2024 |  15:14 ⇒ 17:21 | Autor: SRNA

Fila: Razdruženje BiH moguće po Dejtonskom sporazumu

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.
Toma Fila (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Toma Fila (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

- Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo - zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske".