latinica  ћирилица
24/05/2024 |  16:16 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Bjelica: Uskoro izgradnja solarne elektrane od 100 megavata

Na Sokocu će uskoro biti započeta izgradnja velike solarne elektrane od 100 megavata, najavio je danas predsjednik Privrednog savjeta i načelnik ove opštine Milovan Bjelica.
Solarna elektrana u Sokocu - Foto: RTRS
Solarna elektrana u SokocuFoto: RTRS

Bjelica je rekao da je Sokolac među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH prepoznao značaj i ulogu zelene energije.

On je tokom izlaganja na sjednici Privrednog savjeta predstavio projekte na kojima opština aktivno radi, ističući infrastrukturne i projekte koji se odnose na razvoj turizma, zelene privrede i poljoprivrede, saopšteno je iz Opštinske uprave.

- Ulažemo velike napore da formiramo slobodnu poslovnu zonu Sokolac. Na tom putu brojni su izazovi i obaveze na koje moramo da odgovorimo. Ovaj savjet osnovali smo kako bi kroz saradnju sa Privrednom komorom Republike Srpske dobili sertifikat za povoljno poslovno okruženje u Јugoistočnoj Evropi - rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, ovim sertifikatom Sokolac bi dodatno otvorio privrednicima iz Evrope i svijeta, ali i lokalnim kompanijama, poslovanje sa svijetom.

Bjelica je naveo da je od krucijalne važnosti da sačuva carinu na Sokocu, jer postoje pokušaji da se premjesti u Istočno Novo Sarajevo.

- Prostornim planom Srpske, carina je predviđena na Sokocu i zahtijevamo da se to poštuje. Sokolački privrednici su u velikom broju izvozno orijentisani, te je potreba za carinom više nego jasna. Naši planovi i aktivnosti na formiranju slobodne poslovne zone usko su povezani sa sadašnjom carinom i osnivanjem zajedničkog preduzeća sa Vladom Republike Srpske - naglasio je Bjelica.

Privredni savjet trenutno čini 15 članova i predstavlja savjetodavno tijelo koje ima za cilj da bude formalan i organizovan okvir za javno-privatni dijalog.

Savjet djeluje organizovanjem tematskih sjednica kojima prethode pripremne aktivnosti, kroz koje se dobija detaljan pregled stanja u određenoj oblasti, te definišu prijedlozi i inicijative za poboljšanje i unapređenje poslovanja.

Na današnjoj sjednici data je puna podrška ostanku carine na Sokocu i formiranju slobodne poslovne zone na prostoru nekadašnje "Nove Romanije".

Ovom prilikom upućen je poziv privrednicima da se formiraju strukovna udruženja, od ugostitelja, preko pekara, do drvoprerađivača i ostalih, kako bi preko njih bili dio Privrednog savjeta opštine Sokolac, onako kako je su to uradili proizvođači mlijeka, jer to omogućava kvalitetnu zastupljenost privrede u ovom savjetu i u interakciji sa višim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama.

Članovi obnovljenog Privrednog savjeta mogu biti svi društveno odgovorni privrednici sa područja opštine Sokolac, kao i oni koji posluju u ovoj lokalnoj zajednici i zainteresovani su za razvoj i napredak lokalne zajednice.