latinica  ћирилица
24/05/2024 |  16:21 ⇒ 16:22 | Autor: sputniknews.com

Putin: Iako ima neprijateljski stav Zapadu neće poći za rukom da spriječi razvoj Rusije i Bjelorusije

Predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko nastavili su razgovore u Minsku uz učešće delegacija dvije zemlje.
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK) -
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK)

Putin je na početku sastanka naglasio da se pitanje bezbjednosti uvijek nalazi u centru pažnje i dodao da će Moskva i Minsk nastaviti da jačaju saradnju u sferi odbrambene bezbjednosti.

- Zapad pokazuje neprijateljski stav prema Rusiji i Bjelorusiji ali neće im poći za rukom da spriječe razvoj dvije zemlje - istakao je Putin.

On je komentarisao i posljedice antiruskih sankcija:

- Sankcije stvaraju određene probleme Rusiji, oni se osjećaju, ali i postoje i potencijali za razvoj. Rusija, zahvaljujući sankcijama, velikom brzinom uspijeva da povrati izgubljene kompetencije i stvori nove - rekao je Putin.

Ruski lider je ukazao da je potrebno identifikovati tačke ključne za dalji uzajamni razvoj.

- Investiciona saradnja i visoke tehnologije predstavljaju prioritetan pravac saradnje Rusije i Belorusije - istakao je Putin.

Kako je rekao, i poljoprivreda je jedan od najznačajnijih pravaca saradnje, a Bjelorusija na tom polju pokazuje značajne rezultate.

Tu je i energetika, naveo je ruski predsjednik i naglasio da su Bjelorusija i Rusija postigli određene sporazume u toj sferi i da će oni biti realizovani.

Lukašenko: Nastavljamo da se međusobno podržavamo po svim pitanjima

Minsk i Moskva nastavljaju da jačaju integracije i podržavaju se međusobno po svim pitanjima, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nakon sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u uskom sastavu.

On je istakao da je sa ruskim kolegom razgovarao o varijantama reagovanja na prijetnje u blizini granica Savezne države.

Pored toga, Lukašenko je naglasio da je sa Putinom razmotrio i druga osjetljiva pitanja od kojih zavisi ekonomija zemlje.

On je apelovao na Moskvu da se operativnije radi na završetku formiranje jedinstvene industrijske politike Savezne države.

- Minsk i Moskva treba da štite svoja tržišta ne jedni od drugih, već od onih koji su Rusiji i Bjelorusiji uveli sankcije. Na tržištu Savezne države ne treba da bude ograničenja za ruske i bjeloruske kompanije - ocijenio je Lukašenko.

Takođe je poručio da je Bjelorusija spremna da nastavi rad sa Rusijom u nuklearnoj sferi, uključujući izgradnju objekata u trećim zemljama.

Lukašenko je objavio i da je Rusija usvojila odluku o uslovima isporuke nafte i gasa Bjelorusiji i da će one u najskorije vrijeme biti formulisane.