latinica  ћирилица
24/05/2024 |  17:00 ⇒ 18:15 | Autor: TANЈUG

Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi

Međunarodni sud pravde u Hagu naložio je danas Izraelu da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.
Gaza (Foto:  EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Sud je takođe naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

- Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla da donese Palestincima u Gazi životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelimično - rekao je predsjednik međunarodnog suda pravde Navaf Salam.

On je dodao da Izrael mora da preduzme efikasne mjere da bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražnom tijelu koje ima mandat od strane Ujedinjenih nacija da istraži navode o genocidu, prenosi Al DŽazira.

Izraelu je takođe naloženo da u roku od mjesec dana obavijesti MSP o svom napretku u primjeni mjera koje su mu izdate.

Izraelski ratni kabinet je 9. maja odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi, gdje se nalazi preko milion Palestinaca koji su pobjegli od sukoba u drugim dijelovima Pojasa Gaze.

Izrael odbacuje presudu MSP, palestinske vlasti pozdravljaju

Palestinske vlasti pozdravile su danas presudu Međunarodnog suda pravde kojom se traži da Izrael obustavi svoju operaciju u Rafi, dok je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu.

Portparol palestinskih vlasti Nabil Abu Rudejneh je izjavio za Rojters da naredba MSP predstavlja međunarodni konsenzus o prekidu vatre u Gazi.

Militantna grupa Hamas koja faktički vlada Gazom takođe je pozdravila odluku MSP, ali uz napomenu da ona ne prepoznaje druge dijelove Gaze koje su pod napadom Izraela.

- Vjerujemo da nije dovoljno jer je agresija okupacije širom Pojasa Gaze, posebno na sjeveru, jednako brutalna i opasna - rekao je visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim.

Izraelski opozicionar Јair Lapid ocijenio je danas presudu MSP kao "moralni kolaps i moralnu katastrofu", navodeći da sud nije uspio da poveže potrebu za prekidom vatre sa potrebom da se oslobode taoci koje drži Hamas u Gazi.