latinica  ћирилица
24/05/2024 |  17:06 | Autor: RTRS

RAK: Program razmjene za unapređenje umreženosti škola na internet

U rad je puštena nova Giga mapa, na kojoj su od aprila 2023. godine pozicionirane sve osnovne i srednje škole u BiH, kao prve evropske zemlje van EU koja je pristupila ovoj globalnoj inicijativi.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Giga mapa je puštena u rad u Barseloni tokom četvordnevenog programa razmjene za unapređenje umreženosti šola na internet, koji je završen danas.

U programu razmjene učestvovali su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije, zajedno sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara, saopšteno je iz Agencije.

Program je organizovan u okviru Giga inicijative, koju zajednički sprovode UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije s ciljem da do 2030. godine sve škole dobiju pristup internetu, kao i prilikama i informacijama potrebnim za učenje u 21. vijeku.

- Od početka saradnje sa UNICEF-om BiH, RAK je prepoznao važnost multisektorske saradnje kako bi se unaprijedila digitalizacija obrazovanja u BiH, gdje je povezivanje svih osnovnih i srednjih škola na internet osnovni preduslov za postizanje tog cilja - saopšteno je iz ove institucije.

Iz RAK-a je najavljeno da će, zajedno sa drugim institucijama BiH, UNICEF-om i Giga inicijativom, nastaviti da pružaju podršku u okviru svojih nadležnosti za povezivanje škola na internet.