latinica  ћирилица
24/05/2024 |  17:13 ⇒ 17:19 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija za pregovore o Ukrajini ali da se uzme u obzir realnost; Legitimitet Zelenskog okončan

Rusija je za pregovore o Ukrajini, nikome nije branila da ih vodi, za razliku od Zapada čiji cilj bio da pobijedi Rusiju, rekao je ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL TERESHCHENKO/KREMLIN) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL TERESHCHENKO/KREMLIN)

On je istakao da Rusija polazi od toga da je legitimitet Volodimira Zelenskog kao predsjednika Ukrajine okončan.

Јedan od ciljeva konferencije u Švajcarskoj jeste da sponzori kijevskog režima potvrde legitimitet aktuelnog predsjednika ili već neaktuelnog, naveo je Putin.

- Vidimo da su sad ponovo pokrenute priče o tome da je potrebno vratiti se pregovorima. Neka se vraćaju. Ali, ne polazeći od toga šta želi jedna zemlja, već od onih sporazuma principijelnog karaktera koji su bili postignuti tokom složenih pregovora u Bjelorusiji i Turskoj i sadašnjeg stanja stvari na terenu. Mi smo za to spremni - rekao je Putin.

Kako je dodao, pitanje s kim voditi mirovne pregovore nije prazno pitanje. Moskva, kako je rekao, mora da zna s kim može da radi kada je riječ o potpisivanju dokumenata, ako dođe do pregovora sa Kijevom.

On je naveo i da su sporazumi iz Istanbula iz 2022. godine u potpunosti odgovarali i ruskoj i ukrajinskoj strani.

Podsjetimo, mandat Zelenskog je istekao 20. maja. Izbori predviđeni za 2024. nisu održani, a Zelenski tvrdi da se njegov mandat nastavlja jer je u zemlji vanredno stanje.