latinica  ћирилица
24/05/2024 |  17:29 ⇒ 17:30 | Autor: SRNA

Đurić zahvalio afričkim državama na podršci u UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić zahvalio je danas afričkim državama na podršci Srbiji u Generalnoj skupštini UN tokom izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Đurić je na svečanosti povodom Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike u Palati Srbija istakao da je 37 od 54 afričke zemlje članice UN odbilo da podrži rezoluciju o Srebrenici, na kojem je pokušano da se stvaranjem negativne političke kampanje Srbiji stavi žig genocida i sramote.

- Srbija neće zaboraviti ko su joj bili prijatelji. Ponosni što može da ugostimo svoje prijatelje iz Afrike u zemlji, koja je više nego udvostručila svoj bruto društveni proizvod za manje od jedne decenije i koja im otvara svoja vrata za izložbu "EKSPO 2027", na kojoj želimo da vidimo najveći mogući broj afričkih država - rekao je Đurić.

On je istakao da je Srbija ponosna na prijateljstvo sa afričkim zemljama, koje je započela nekadašnja Јugoslavija, dodajući da će se sa tim prijateljstvom nastaviti.

- Program svijet u Srbiji, u okviru kojeg studenti iz velikog broja afričkih zemalja dolaze na studije u Beograd, Niš, Kragujevac i druge akademske centre u Srbiji, jedan je od zaloga za izgradnju mostova između naših društava i zemalja - naglasio je Đurić.

Svečanost povodom obilježavanja Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike zajedno sa Đurićem otvorili su predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i ambasador Maroka u Beogradu Mohamed Amin Belhaž.

Dan Afrike obilježava se u znak sjećanja na dan kada su šefovi 32 nezavisne države afričkog kontinenta u Adis Abebi potpisali povelju o stvaranju Organizacije afričkog jedinstva, koja je prerasla u organizaciju Afrička unija.