latinica  ћирилица
24/05/2024 |  18:32 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Srpska diplomatija održala lekciju moćnima u Njujorku - na scenu stupio multipolarni svijet (VIDEO)

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini, manjinskom podrškom, poražene su Ujedinjene nacije i demokratija. Poražen je svaki princip za koji se zalažu oni koji su predložili i usvojili Rezoluciju.
Republika Srpska - Savjet bezbjednosti UN - Foto: RTRS
Republika Srpska - Savjet bezbjednosti UNFoto: RTRS

Isto tako, glasanje je jasno oslikalo put kojim se kreće svijet i geopolitički procesi. Јasno je podvučena linija između onih koji žele slobodan, multipolarni svijet i onih koji su ostali na ruševinama unipolarnog. Da li će pirovu pobjedu u Generalnoj skupštini, kolektivni Zapad skupo platiti?

Stotinu sedam država od 191 koliko ih je imalo pravo glasa, nije podržalo rezoluciju.

Dakle većina. Više od 5,2 milijarde stanovnika, od ukupno osam milijardi, nije podržalo rezoluciju. Opet većina. 84 zemlje su podržale, dakle manjina.

I Rezolucija je usvojena. Kako? Tako što su nazovi, demokratske zemlj u kojima se odlučuje većinom, napravile presedan pa Rezoluciju usvojile manjinom.

Odavno su pojedine globalne sile izgubile smisao za realnost, pa tako od manjine prave većinu, odbijajući da prihvate da su postale upravo to - manjina.

Ako nekome do sada nije bilo jasno, jučerašnje glasanje u Generalnoj skupštini odbacilo je svaku sumnju.

- Iznad svega što to dokazuje, to je da je na sceni multipolarni svijet i da se ne bi moglo ni desiti prije nekoliko godina u UN, da nema apsolutne poslušnosti mnogih zemalja Sjedinjenim Američkim Državama ili nekim politikama. Upravo smo svjedočili upravo ovoj činjenici - rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Među one koje i dalje vjeruju u jednopolarni svijet u kojem su SAD sve i svja, spada i Federacija BiH.

Dok političko Sarajevo likuje zbog usvajanja rezolucije, proces globalnih promjena nezaustavljivo teče. Dio tog procesa su i Srpska i Srbija.

- Na svjetskoj sceni smo udarili pečat novom svjetskom poretku. Kazaljka je pala da ga Srbi očitaju i da pokažu da ovaj "titanik" koji su takođe oni slavili slavodobitno, da je taj "titanik" potonuo i sa njim je potonula manjina, i prosto mi je nevjerovatno da u Sarajevu slave glasanje manjine - naveo je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Formalno, rezolucija je usvojena. Suštinski, ona je doživjela debakl. I to je ključna poruka svega onoga što smo danas vidjeli, i pored ogromnog političkog silovanja, pritisaka, ucjena što se dešavalo prethodnih dana i nedjelja - poručio je Miloš Vučević, premijer Srbije.

Glasanjem o Rezoluciji krah je doživjela i politika prijetnji i uslovljavanja, svojstvena onima koji su predložili rezoluciju. potvrđuje to i brojka od svega 84 zemlje koje su glasale ZA.

Više od toga nisu mogli obezbijediti. Politika štapa i šargarepe, u kojoj se na kraju izvuče samo deblji kraj štapa, doživjela je fijasko.

- Zemlje koje su glasale za, koje su bile protiv i koje su bile suzdržane i koje uopšte nisu glasale, je jedan ozbiljan pokazatelj gdje svijet danas i kako stoji - istakao je Vojislav savić, politikolog.

- Ove zemlje i procenat država koje ne podržavaju ovakvu rezoluciju govore u prilog tome da je multipolarni svijet već u funkciji, da svakim danom će jačati i to će osjetiti Zapad novim odlukama, da li u Savjetu bezbjednosti ili Generalnoj skupštini - naglasio Mitar Kovač, general-major u penziji.

Iako su evropske zemlje većinski podržale Rezoluciju, što nije nikakvo iznenađenje, stavovi Mađarske, Slovačke, Grčke i Kipra pokazuju da duh slobode živi na Starom kontinentu.

- Ovo se može smatrati kao pirova pobjeda onih koji su iza rezolucije stali. To je prva poruka. Druga poruka je da je svijet podijeljen i da je ovo ulog za budućnost kada je riječ o Srbiji - istakao je Zoran Milivojević, bivši diplomata.

- Mi treba da se pripremimo za jednu novu Evropu i ja mislim da u Republici Srpskoj postoji zadivljujuća povezanost visoke svijesti naroda, elite - smatra Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu Beograd.

Najveći gubitnik ovog igrokaza oko Rezolucije jeste glavni predlagač - Njemačka. Nekoliko " istorijskih šamara" dobili su i u Njujorku. Matematika je egzaktna nauka i brojevi ne lažu.

Desetine miliona ubijenih za koje je odgovorna nacistička Njemačka, mogao bi uskoro biti povod za novu rezoluciju.