latinica  ћирилица
24/05/2024 |  18:37 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Marfi prijeti i priziva kraj Republike Srpske (VIDEO)

Neočekivan rezultat glasanja za rezoluciju o Srebrenici ali već, očekivana reagovanja, pa i prijetnje stranih ambasada i političkog Sarajeva.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

U odnosu na ukupan broj članica UN, manjinska podrška ovom dokumentu razljutila je američkog ambasadora Majkla Marfija, koji sad priziva čak i kraj Republike Srpske?

Da li je kukavičko prekrajanje pravila glasanja u UN, ohrabrilo bošnjačke političare, pa dan poslije najavljuju prekrajanje Dejtonskog sporazuma, u čemu imaju i podršku pojedinih federalnih medija.

Opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje, koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Činjenica je da bi u Republici Srpskoj, ali i u velikom broju zemalja, upravo ovako okarakterisali usvajanje rezolucije o Srebrenici. Međutim, ovo su riječi američkog ambasadora koji na ovaj način opisuje odluku vladajuće koalicije u Srpskoj da Federaciji pošalje prijedlog za mirno razdruživanje.

Reagovala je i Evropska unija, kojoj se u osudama pridružila i britanska Ambasada.

Srpska će postojati, to se ne dovodi u pitanje, odgovaraju njeni zvaničnici. Mirni razlaz je odgovor i ponuda na koncept politike Sarajeva i Zapada, koji ignoriše i gazi mišljenje srpskog naroda i zagovara da Srbi nemaju pravo glasa i da njima nije mjesto u BiH.

Јedino što je poznanica ukoliko posmatrate budućnost jeste to da će Srpsak postojati. Srpska je sve vrijeme nudila razgovor , a vi ste ti koji ste sve to ignorisali. Mi taj izlaz naprosto zovemo mirno razdruživanje - naveo je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- Mirno razdruživanje nije secesija. Ustavom zagarantovano pravo je mirno razdruživanje - dodao je premijer Radovan Višković

Političko Sarajevo ignoriše ponudu o mirnom razdruživanju, ali zato ima pojačanu želju za razdruživanjem sa Dejtonskim sporazumom. Tako zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Denis Zvizdić pominje nadogradnju Dejtona i novu regionalnu organizaciju BiH. To neće proći, odgovara mu Kovačević.

- Iz perspektive Denisa Zvizdića kao jednog od ključnih protagonista bošnjačke politike i onih koje on zastupa normalno funkcionisanje BiH bilo bi funkcionisanje gdje se Srbi ništa ne pitaju. Neće proći gospodo , u to budite sigurni - poručio je Kovačević.

A sigurni su bili i političko Sarajevo i Zapad da će rezoluciju o Srebrenici podržati više od stotinu od ukupno 193 članice UN. Kada je izglasana vidjelo se da je taj broj daleko manji i da je Srbija, uprkos neviđenim pritiscima, uspjela u diplomatskoj borbi.

U svom uključenju iz Njujorka, priznala je to i novinarka HRT-a.

Čak su i u pojedinim sarajevskim medijima čulo da je u Njujorku pokazano da BiH nema pravog saveznika za razliku od Srbije koja uz sebe ima najamoćnije zemlje-Rusiju i Kinu. Okrenuli su leđa Sarajevu i Ujedinjeni Arapski emirati. Američki ambasador prijeti Srpskoj ukidanjem ako krene putem razdruživanja. Uz sve to pokušava da uvjeri javnost da rezolucija nije protiv srpskog naroda i Republike Srpske i da su, kako kaže, Dodikove prijetnje secesijom opasne.

Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili "razdruživanje" ne znači nezavisnost Republike Srpske, već njen kraj. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Republika Srpska, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu nijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Republike Srpske - naveli su iz Ambasade SAD.

E tu računica takođe nije dobra. Zašto je onda upravo američki pravnik i ratni savjetnik Alije Izetbegovića govorio da je Rezolucija put u nestanak Republke Srpske?!

- Onda će biti na svima nama drugima da osmislimo kako ćemo tu rezoluciju koristiti da promovišemo interese BiH i da se jednog dana riješimo Republike Srpske - rekao je Frensis Bojl američki pravnik i ratni savjetnik Alije Izetbegovića.

 I kako onda vjerovati američkoj i britanskoj ambasadi u BiH koja kaže da Srpska, govoreći o nediplomatskim postupcima zapada, bespotrebno plaši svoje građane. A u isto vrijeme govore da Srpska ne može da postoji bez BiH, pa i kada poziva na mirno razdruživanje.