latinica  ћирилица
24/05/2024 |  18:49 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Da li će krnji Ustavni sud BiH promijeniti sopstvena pravila i ponovo pogaziti Ustav? (VIDEO)

Krnji Ustavni sud BiH namjerava da promijeni sopstvena pravila, ali su iz Suda odbili da odgovore kakve promjene namjeravaju da usvoje.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Mediji spekulišu da će na sjednici zakazanoj za kraj mjeseca, izmjeniti način rada tako što će donošenje odluka biti omogućeno glasovima samo troje sudija.

Pravnici upozoravaju da bi takav potez bio ravan katastrofi, jer bi odlučivanje bukvalno prepustili u ruke stranih sudija i podsjećaju da je krnji Ustavni sud odavno pogazio Ustav i izgubio kredibilitet kod javnosti u Republici Srpskoj.

Velom tajne obavijen je rad krnjeg Ustavnog suda BiH. Zbog netransparentnosti, mediji spekulišu da bi na narednoj sjednici, zakazanoj za 30. i 31. maj mogla biti izmjenjena Pravila koja bi omogućila da odluke donose samo troje sudija, od devet koliko ih je predviđeno u Ustavnom sudu.

Na pitanje da li je to tačno, iz Suda smo dobili neodređen odgovor: Ustavni sud BiH će na plenarnoj sjednici odlučiti u kojem obimu i na koji način će dopuniti Pravila Ustavnog suda, o čemu ćemo javnost obavjestiti nakon sjednice. Nismo u mogućnosti dati konkretan odgovor na Vaš upit jer bi time prejudicirali odluku Ustavnog suda.

Eventualne promjene Pravila o načinu glasanja na plenarnim sjednicima, koje bi omogućile da odluke umjesto minimalno pet donosi troje sudija, suprotna je Ustavu. U konačnom to bi značilo da troje stranih sudija može da odlučuje o bitnim stvarima za BiH.

- Krnji Ustavni sud ne samo da je do sada bio prepoznatljiv po protivustavnom, protivdržavniom često sumnjivom kriminalnom odlučivanju nego se sada pretvorio u tajnu organizaciju koja se ne usuđuje pred licem javnost odgovoriti šta u stvari rade. Šta sve njima može pasti na pamet to sami Bog zna ali znamo da šta god urade predstavlja protivustavno djelovanja - naveo je Ognjen Tadić, pravnik.

Naznake da bi se troje stranih, dva bošnjačka i jedan hrvatski sudija, mogli upustiti u opasnu avanturu kreiranja novog načina glasanja, naslućuju se iz mišljenja Venecijanske komisije o funkcionisanju krnjeg Ustavnog suda.

Ne samo da su preporučili da mandat sudija traje i nakon 70 godina što je Ustavom određena starosna granica, već sugerišu da se odluke donose većinom glasova prisutnih, a ne glasovima ukupnog broja sudija u Ustavnom sudu, u prevodu dovoljna bi bila četiri ili tri glasa. Spuštanje praga za odlučivanje, potpuno ruši Ustavni sud a BiH dovodi u najveću krizu u posljednje tri decenije, kaže profesor ustavnog prava Mile Dmičić.

- Ustavni sud ovakvim mogućim postupanjem krši osnovno ustavno načelo da se Ustavni sud sastoji od devet sudija, da je je njihov mandat do 70 godina starosti, a da u radu i odlučivanju mora učestvovati najmanje jedan sudija kojeg je izabrala NS RS. Pitanja njegovog rada i odlučivanja su isključivo ustavna materija. Da u nekim novim rješenjima eventualno aktima niže pravne snage od Ustava će trojica sudija i stranaca i moći sami autonomno rješavaju ustavna pitanja u zemlji - upozorio je Dmičić.

Do 2026. godine Ustavni sud bi mogao ostati bez domaćih sudija, u novembru ove godine u penziju ide Seada Palavrić, naredne Mirsad Ćeman, a za dvije godine i Valerija Galić.

S obzirom da već sada u Sudu nema sudija iz Srpske i jednog hrvatskog sudije iz Federacije, međunarodni i bošnjački faktor čine sve da bi spriječili kolaps Ustavnog suda, tako što im nezakonito žele produžiti mandate i omogućiti da donose odluke bez srpskih sudija.