latinica  ћирилица
24/05/2024 |  19:11 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske: Nema pobjednika, samo gubitnika, a najveći su Njemačka, SAD, Šmit i BiH (VIDEO)

Nakon donošenja Rezolucije o Srebrenici, zvaničnici Republike Srpske najavili su ozbiljnu analizu šta se i zašto dogodilo.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Biće to osnov za buduće političke poteze. Nema pobjednika, samo gubitnika, a najveći su Njemačka, SAD, Kristijan Šmit i BiH, koja nema dogovorenu spoljnu politiku.

Srbija je u Njujorku pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i za međunarodno pravo, stav je zvaničnog Beograda.

Pripremana tajno.

Bez konsenzusa u BiH.

Uz pritiske sponzora i kosponzora na zemlje kako će glasati.

Manjinskim glasovima rezolucija je usvojena. Nakon ovakvog ishoda glasanja, predsjednik Srpske kaže da velike zapadne sile nisu uspjele da čovječanstvu, nametnu rezoluciju.

- Ako dođem u situaciju da razgovaram sa ovim drugim ambasadorima, ja ću uvijek imati spisak i pitaću što ste bili na ovoj strani. Dok ne dobijem odggovor nećemo ni razgovarati. Pogođen sam kao čovjek što je ovo došlo na ovako visok forum ali ovo mogu da smatram pobjedom, da gradim raspoloženje koje kaže Srbi nisu presuđeni kod većine čovječanstva. 5,1 milijarda ljudi nije učestovala iza sramne odluke koju Njemačka predlaže - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

A rezultat je to diplomatskih aktivnosti Srpske i Srbije, pisama koje je na Ist River slala Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva, u kojima je upozorila da je prekršen Ustav i Dejtonski sporazum, kao i formalnog protesta Parlamenta Srpske.

- Slušam ministra inostranih poslova koji kaže da će poslati protestnu notu zemljama koje su glasale protiv. Evo ja ću kao srpski član Predsjedništva poslati protestnu notu svima koji su glasdali jer su dorpinijeli kršenju Dejtona. Ova rezolucija ne služi pomirenju, ona nas još više produbljuje - istakla je Cvijanovićeva.

- Imamo obavezu samo da čuvamo svoje interese. I da sarađujemo sa svojim prijateljima iskreno, a sa drugima po potrebi - dodao je predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

U prvom obraćanju medijima nakon zasjedanja Generalne skupštine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao je da oni koji su željeli da stigmatizuju srpski narod nisu uspjeli u toj namjeri. Zahvalio je svim državama koje nisu podržali rezoluciju, ali i srpskom narodu, poručivši da ujedinjeni možemo čuda da napravimo.

- Јa sam završio ovde karijeru. Nikada mi ovo neće oprostiti, a ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve za našu Srbiju. Oni su uradili sve da nas ponize. Mi smo je vinuli u visine. Јa ne mogu kažem da smo mi pobedili, jer su takve procedure, ali svakome je jasno kakav je stvarni rezultat - naveo je Vučić.

Srbija u Njujorku nije dozvolila stigmatizaciju srpskog naroda, istakla je predsjednica parlamenta Ana Brnabić. Srbija je, kaže, pokazala kako se bori za svoje interese, ali i za svjet i međunarodno pravo. Iako je rezolucija usvojena, ovo je pirova pobjeda.

- Čitav svijet je video bahatost i arogantnost velikih sila. Napravili su pravila igre tako da može da se predloži rezolucija bez pitanja za zemlju na koju se odnosi, a to je Bosna i Hercegovina. Dakle, BiH nije bila iza te rezolucije, već jedan član predsjedništva - istakla je Brnabićeva.

- Formalno, rezolucija je usvojena. Suštinski, ona je doživjela debakl. Gore glavu i Srbija i Srpska. Nismo genocidan narod, nismo ni loši ljudi. Trebalo bi više da radimo i politički da se borimo za nas i tu nema odustajanja - istakao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Za ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića sve u vezi sa rezolucijom o Srebrenici veliki je argument predsjedniku Miloradu Dodiku, koji je rekao da će Srpska sačiniti izvještaj o kršenju Dejtonskog sporazuma i Federaciji BiH uputiti sporazum o mirnom razdruživanju.