latinica  ћирилица
24/05/2024 |  19:21 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Ima li života za Srbe u Sarajevu? (VIDEO)

Јoš jedan napad na Srbe u Sarajevu. Sinoć oko 19 časova, na izlazu iz sarajevskog Tržnog centra u centru grada, brutalno je napadnut maloljetnik V.V. i njegova majka S.V. Razlog, dječak je nosio navijačku majice Crvene zvezde. U MUP-u Kantona Sarajevo za našu televiziju, nisu dali nikakve informacije o ovom napadu.
Sarajevo (foto: arhiva/EPA/MIKKO PIHAVAARA) -
Sarajevo (foto: arhiva/EPA/MIKKO PIHAVAARA)

Vjerujem da su nas pratili dok smo obavljali kupovinu, jer su nas dvojica dočekala na izlazu, kaže dječakova majka. Strah joj ne dopušta da stane pred našu kameru, bojazan zbog osvete, jer je slučaj prijavila policiji. Njen rođak Nebojša Golijanin navodi da je dječak nosio navijačku majicu na kojoj je pisalo 1998, i diskretno, delije sjever, bez bilo kakvih drugih nacionalnih obilježja.

- Јedan od njih je prišao djetetu, uhvatio ga za vrat i rekao mu da skine tu četničku majicu. Kada je majka reagovala da odbrani dijete smirujući situaciju, moleći ga da ga pusti, on se još agresivnije ponašao i taj što ga je držao za vrat počeo je da trga majicu i pljuje djete u lice. U jednom trenutku je podigao ruku prijeteći da će mu nanijeti tjelesne povrede. Kad je majka zaprijetila da će pozvati policiju, nasilnik se okrenuo u njenom pravcu, udarajući je sa obje ruke u predjelu prsa, pala je i dobila lakše tjelesne povrede. Sve se desilo u blizini kafića, a da niko nije reagovao da odbrani ženu i maloljetno djete - rekao je Nebojša Golijanin, rođak napadnutog maloljetnika.

Napadači su, nakon što su oteli majicu ušli u tržni centar i prošli pored nadzornih kamera. Da li ih je policija identifikovala, ne znamo, jer su u MUP-u Kantona Sarajevo ignorisali naša pitanja. Dežurni u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo potvrdio je Srni da je slučaj evidentiran kao "događaj". Za Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, riječ je o kontinuiranoj srbofobiji...

- Napad u centru Sarajeva, pred kamerama, govori da napadači nemaju strah da će ih nadležni sarajevski organi vlasti kazniti - naveli su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Podsjećaju na prošlogodišnje učestalo i organizovano bušenje automobilskih guma na vozilima sa registarskim tablicama Republike Srbije. Uz poziv vlastima da obezbijede stišavanje srbofobije, Srbe upozoravaju da u Sarajevu nisu bezbjedni.