latinica  ћирилица
24/05/2024 |  19:47 ⇒ 25/05/2024 | 07:47 | Autor: RTRS

Banjaluka: Simpozijum "Prevencija je temelj zdravlja" (VIDEO)

U Banjaluci je povodom obilježavanja 30 godina rada Doma zdravlja počeo prvi simpozijum "Prevencija je temelj zdravlja".
Simpozijum "Prevencija je temelj zdravlja" - Foto: RTRS
Simpozijum "Prevencija je temelj zdravlja"Foto: RTRS

Organizovana je i izložba medicinskih starina "Medicina kroz istoriju".

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je održavanje Simpozijuma i tematske izložbe "Medicina kroz istoriju" od velikog značaja za Banjaluku i Republiku Srpsku.

- Drago mi je što su uvaženi i eminentni profesori iz inostranstva došli u Banjaluku da prezentuju ne samo svoja iskustva, znanje i vještine, nego da i vide kako Dom zdravlja Banjaluka obavlja svoju ulogu i da se ta znanja i vještine razmijene - izjavio je Šeranić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir poručio je da kadar školovan na Medicinskom fakultetu u Banjaluci i u Foči uspješno obavlja svoje poslove.

- Nastojimo da stalno podižemo standarde u visokom obrazovanju, a Medicinski fakultet nam je jedna od referentnih tačaka. Važno je da kadrovi ulaze u naše institucije i ne odlaze iz Republike Srpske. U sklopu Medicinskog fakulteta u Banjaluci radi Centar za biomedicinska istraživanja, a nešto slično postoji i pri Medicinskom fakultetu u Foči - rekao je Budimir.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da se radi o izložbi starih medicinskih aparata , učila, sredstava za rad u mediocini, kao i starih sanitetskih vozila.

- Izložbu smo posvetili Simpozijumu sa međunarodnim učešćem koji se u Banjaluci u organizaciji Doma zdravlja Banjaluka održava sutra, a gosti su iz Italije, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske. Simpozijum je otvoren izložbom starih medicinskih aparata i učila da se vidi u kojoj mjeri je uznapredovala medicina u Banjaluci i Republici Srpskoj - napomenula je Todorovićeva.

Todorovićeva je naglasila da su se "u posljednjih 17 godina desila velika ulaganja u zdravstveni sistem Republike Srpske".

- U Domu zdravlja Banjaluka nekada je radilo 88 specijalista, dok danas u ovoj ustanovi radi 260 doktora, od kojih je 190 specijalista. Dom zdravlja Banjaluka raspolaže sa najsavremenijim aparatima iz oblasti radiološke dijagnostike, stomatologije, laboratorijske dijagnostike sa 33 ambulante porodične medicine. U radu Simpozijuma učestvovaće oko 600 medicinskih radnika - doktora medicine i stomatologije, te medicinskih sestara.

Simpozijum međunarodnog karaktera traje do 26.maja.