latinica  ћирилица
24/05/2024 |  20:10 ⇒ 20:19 | Autor: TANЈUG

Izrael: Optužbe za genocid koje je podigla Јužna Afrika pred MSP su lažne i nečuvene

Optužbe za genocid koje je Јužna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu su "lažne, nečuvene i moralno odvratne", saopštili su danas Izraelski Savjet za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo spoljnih poslova u zajedničkom saopštenju.
Izrael (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Izrael (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Saopštenje je odgovor na odluku Međunarodnog suda pravde kojom se Izraelu nalaže da obustavi operacije u Gazi koje rizikuju uništenje civilnog stanovništva u Rafi, prenio je Tajms of Izrael.

Poslije užasnog napada na građane Izraela 7. oktobra 2023. godine, Izrael je krenuo u odbrambeni i pravedan rat kako bi eliminisao Hamas i obezbijedio oslobađanje naših talaca, navedeno je u saopštenju.

Izrael djeluje na osnovu svog prava da brani svoju teritoriju i svoje građane, u skladu sa svojim moralnim vrijednostima i u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući međunarodno humanitarno pravo, naveli su Savjet za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo spoljnih poslova.

Izrael nije i neće sprovoditi vojne akcije u oblasti Rafe, koje bi mogle da izazovu takve uslove života palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi koji bi mogli da dovedu do njenog fizičkog uništenja u cjelini ili djelimično, stoji u saopštenju.

Izrael će nastaviti sa svojim naporima da omogući dopremanje humanitarne pomoći i djelovaće u potpunosti u skladu sa zakonom, kako bi u što većoj mjeri smanjio štetu civilnom stanovništvu u Gazi, navedeno je u saopštenju.

Izrael će nastaviti da omogućava da prelaz Rafa ostane otvoren za ulazak humanitarne pomoći sa egipatske strane granice i spriječiće terorističke grupe da kontrolišu prolaz, saopštili su Savjet za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo spoljnih poslova.

Međunarodni sud pravde u Hagu naložio je ranije danas Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Јužna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Predsjedavajući MSP Navaf Salam dodao je da Izrael mora da preduzme efikasne mjere da bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražnom tijelu koje ima mandat Ujedinjenih nacija da istraži navode o genocidu.

Izraelu je, takođe, naloženo da u roku od mjesec dana obavijesti MSP o svom napretku u primjeni mjera koje su mu izdate.