latinica  ћирилица
24/05/2024 |  20:53 ⇒ 20:55 | Autor: SRNA

Runić: Drvarčani su se hrabro borili za slobodu

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić poručila je večeras na svečanoj akademiji povodom 80 godina od njemačkog desanta na Drvar, da Drvarčanima sloboda nije poklonjena, već su se za nju borili i svojom hrabrošću preusmjerili kompletan tok zbivanja u Drugom svjetskom ratu.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

Runićeva je ukazala na značaj njegovanja tradicije i narodnooslobodilačke borbe, te istakla istorijsku ulogu Drvara u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABRNOR-a Sead Đulić rekao je da je u Drvaru rečeno ne fašizmu.

- Potrebno nam je jedinstvo više nego ikada prije i niko ne treba da remeti naš mir - rekao je Đulić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su, između ostalih, članovi Amaterskog kulturno-umjetničkog društva "Mira Lukač", etno-grupe "Carza" i "Uspomene", učenici Osnovne škole "Drvar" i djeca vrtića "Majka hrabrost".

Svečanosti u Radničkom domu prisustvovao je veliki broj Drvarčana, ali i delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, ministar pravosuđa i uprave u Livanjskom kantonu Aleksandar Rodić, predstavnici antifašističkih udruženja iz zemlje i regiona.

Sutra u 10.00 časova biće položeni vijenci kod spomenika žrtvama fašističkog terora, nakon čega će biti otvorena izložba "Spomenik" i organizovana štafeta mladosti.

U Spomen-kompleksu "25. maj 1944" pod pećinom biće otvorena izložba "80 godina od Desanta", a za posjetioce će biti pripremljen i tradicionalni vojnički pasulj.

Nijemci su pod šifrom "Konjički skok" 25. maja 1944. godine u Drugom svjetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, s namjerom da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Јugoslavije.

Grad je snažno bombardovan, poslije čega su se spustili njemački padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage od Knina, Bihaća, Banjaluke, Јajca i Livna.

Јedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanijele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus bočnim udarima poremetili su njemačku operaciju.