latinica  ћирилица
24/05/2024 |  21:00 ⇒ 25/05/2024 | 08:10 | Autor: RTRS

Vučić: Protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad

U gotovo nemogućim uslovima uspjeli smo da uradimo najviše moguće za Srbiju u Njujorku, a suočili smo se sa prijedlogom koji je Njemačka najjače gurala protiv vitalnih interesa srpskog naroda, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Prva tema" na Prvoj televiziji.
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/ RADE PRELIC)

U prvom obraćanju nakon povratka iz Njujorka Vučić je rekao da su ih potcijenili i da je to bila najveća sreća. 

- Suočili smo se sa najtežom temom jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad - EU, Švajcarska , Norveška i svi ostali i kada ih sve saberete to je jedna zemlja, i plus još Amerika, Kanada Australija, Novi Zeland i kosponzore Ruandu i Čile. Oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nema slavlja u Sarajevu, a da u Srbiji takođe vlada ozlojeđenost.

- Što ste nam to opet uradili. Ključno rješenje za probleme na Balkanu je da mi pričamo među sobom. Nemojte, molim vas, vi da nam određujete. Kad god su se Nijemci i Austrijanci miješali mi smo ratovali ovdje. I molim druge u regionu, prije svega Bošnjake. U ponedjeljak ću pričati sa Bošnjacima ovdje u Srbiji. Mi imamo jednu zemlju, moramo da gledamo u budućnost - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mnoge velike zemlje vršile pritisak na druge zemlje da glasaju za usvajanje rezolucije.

- Ministri dvije najmoćnije evropske zemlje slali su poruke, neću vam reći kako su uticali na odluku, na primjer, Ukrajine.  Јedan lider velike evropske zemlje je rekao da će mi izaći susret i glasati protiv - rekao je Vučić, dodajući da "nije teško zaključiti" o kom lideru je riječ.

Vučić je naglasio da je "uspjeh Srbije u tome što je pokazala snagu na globalnom nivou i što se pokazalo da su ljudi siti prevara i laži ovih velikih koji nerijetko dolaze sa Zapada".

 

Vučić: Sarajevo ne treba da traži reviziju tužbe protiv Srbije

 

 

Vučić je političarima u Sarajevu poručio da ne treba da traže reviziju tužbe protiv Srbije i da ne dozvole da se stranci miješaju u odnose Srbije.

- Ne zbog toga što to ne smijete, možete. Možete i sutra i prekosutra i za deset godina. Ajde da razmislite, nemojte da nam se stranci miješaju u odnose. Ajde da mi sjednemo da razgovaramo na Balkanu. Ajde da mi sjednemo da razgovaramo, da ne nosimo papire Nijemcima, Amerikancima, Rusima. Ajde da mi rješavamo naše stvari i odnose. Ajde da pokušamo da gradimo povjerenje između nas - izjavio je Vučić.

Dodao je da sarajevske lidere ne nipodaštava ni jednog sekunda, kao što oni nipodaštavaju njega i da je u tome tajna srpskog uspjeha, jer nije davao takve izjave.

Vučić je rekao da se ne stidi Srba u Republici Srpskoj, Srba u Crnoj Gori, i bilo gdje da žive širom svijeta.

- Da ste vidjeli ovih 15-ak ljudi, srpskih žrtava i njihovih porodica. Oni su svi američki državljani. Bili su toliko srećni i ponosni što su mogli da dođu iz Milvokija, iz Kentakija, Kanzasa... iz svih dijelova Amerike. Da putuju po 10 sati, da bi mogli nešto da kažu o patnjama svoga naroda - rekao je Vučić.

Dodao je da su srećni što konačno vide da se Srbija ne stidi svoga naroda i da se bori.

 

Podsjetimo, promjenom pravila sponzori rezolucije i velike sile uspjele su da u Generalnoj skupštini UN dobiju podršku za rezoluciju o Srbrenici. Od 193 zemlje s pravom glasa, 84 je glasalo za, 19 država je bilo protiv, uzdržano 68, dok 22 zemlje uopšte nisu glasale.