latinica  ћирилица
24/05/2024 |  21:51 ⇒ 21:58 | Autor: SRNA

Nagrađeni autori najljepših ćiriličnih rukopisa

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Dervente organizovalo je večeras svečanu dodjelu nagrada za pobjednike konkursa za najljepši ćirilični rukopis za ovu godinu, a na koji je stiglo 115 radova iz čitave Republike Srpske.
Derventa - svečana dodjela nagrada autorima najljepših ćiriličnih rukopisa -
Derventa - svečana dodjela nagrada autorima najljepših ćiriličnih rukopisa

Specijalni gost svečanosti u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević" bio je profesor Duško Pevulja koji je održao predavanje o temi "Savremenost Vuka Karadžića i njegovih ideja".

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Derventa Dalibor Đekić rekao je da su i ove godine tradicionalno organizovali izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa i da su zadovoljni odzivom učesnika iz cijele Republike Srpske.

- Primjetno je u ovom novom dobu digitalizacije da se sve manje piše. Sad imamo dobar primjer prilikom pregledanja radova da mlađi osnovci do petog razreda bolje, ljepše i tačnije pišu nego stariji osnovci - naveo je Đekić.

On je izrazio mišljenje da bi se barem u osnovnoj školi do devetog razreda trebalo više povesti računa o pisanju i pravopisu.

Potpredsjednik derventske "Prosvjete" Milorad Đurđević rekao je da je lijepu tradiciju izbora najljepših rukopisa ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj prva započela "Prosvjeta" iz Dervente, na šta je jako ponosan.

Pevulja je rekao da je jako važno sve što je Vuk Karadžić uradio za srpski jezik, što je izrekao za srpski jezik, ili ostalo zapisano u njegovim knjigama.

- To je sve aktuelno i danas, nije izgubilo na važnosti, snazi i istini. Nažalost, od godine Vukove smrti, a praktično i od polovine 19. vijeka napadi na srpski jezik, preko toga na srpski nacionalni identitet, a najdirektnije na srpski narod ne prestaju, intenzivirani su krajem 20, vijeka i aktuelni su u našem vremenu - naveo je Pevulja.

Pobjednik u kategoriji srednjoškolaca je rukopis Tare Đuraš, učenice drugog razreda prnjavorske gimnazije, koja je za ćirilicu rekla da je dio srpskog kulturnog identiteta i nasljeđa.

- Njegujući ćirilicu mi njegujemo i jezik naših predaka. Želja da sa drugima podijelim svoju misao me je inspirisala da se prijavim na konkurs, a inače pišem ćirilicom. Rad koji sam poslala pisala sam dva dana, i to iz dva dijela po četiri sata, bilo je naporno, ali na kraju se vidi rezultat - dodala je Đuraševa.

Učenica prvog razreda gimanzije Andreja Golubović iz Istočnog Sarajeva osvojila je drugo mjesto, a za ćirilicu je istakla da je najljepše pismo.

- Dosta sam se trudila ove godine, vježbala sam dosta, a prošle godine sam osvojila treće mjesto. Opet sam nagrađena, bio je napisan tekst koji smo mi morali da prepišemo. Veliki je uspjeh osvojiti nagradu na važnom konkursu kao što je ovaj - rekla je Golubovićeva.

U kategoriji mlađih osnovaca svi dobitnici su iz Dervente.

Zlatno pero dobila je učenica drugog razreda Osnovne škole /OŠ/ "19. april" Elena Јutrić, Srebrno pero učenik četvrtog razreda OŠ "Nikola Tesla" Danilo Ratkovac, a Bronzano pero učenica petog razreda ove škole Anja Adžić.

Pohvaljeni su i radovi učenika drugog razreda Uroša Kovačevića iz Vlasenice i učenice četvrtog razreda Osnovne škole "19. april" Derventa Katarine Pijetlović.

U kategoriji starijih osnovaca Zlatno pero osvojila je učenica šestog razreda iz Vlasenice Sofija Kovačević, Srebrno pero učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" Derventa Sara Dubajić, a Bronzano pero učenica devetog razreda iz Vlasenice Nađa Kovačević.

Pohvaljen je rad učenika osmog razreda iz Han Pijeska Viktorije Gavrilović.

U kategoriji srednjoškolaca Zlatno pero osvojila je učenica drugog razreda Gimnazije iz Prnjavora Tara Đuraš, Srebrno pero učenica prvog razreda SŠC iz Istočne Ilidže Andrea Golubović, a Bronzano pero učenica drugog razreda Srednje škole iz Dervente Anđela Samardžija.

U kategoriji građanstvo Zlatno pero osvojio je Dragan Batinić iz Han Pijeska, a Srebrno i Bronzano Dervenćani Gordana Savić i Snježana Perić.

Program je uveličao i nastup učenice četvrtog razreda muzičke škole "Nikola Tesla" Anje Stanivuković na gitari i članova hora SPKD "Prosvjeta" Derventa.

Pristigle radove ocjenjivala je komisija koju su činili slikar Vujadin Malešević, profesor srpskog jezika i književnosti Dušica Stanković Đukić, slikar Zdenko Bećarević, književnik Milorad Đurđević, đakon Dragan Milojević i protojerej-stavrofor Dalibor Đekić.