latinica  ћирилица
24/05/2024 |  22:20 ⇒ 22:22 | Autor: SRNA

U Beču promovisana knjiga Sredoja Novića "od Detlaka do Ist Rivera"

U Beču je večeras promovisana knjiga "Od Detlaka do Ist Rivera" Sredoja Novića, kojom je želio da ukaže mlađim generacijama da je uz mnogo truda, snažan karakter i podršku porodice moguće dostići visoke ciljeve i profesionalne uspjehe, iako potiče iz male, seoske sredine.
Sredoje Nović - promocija knjige - Foto: Ustupljena fotografija
Sredoje Nović - promocija knjigeFoto: Ustupljena fotografija

Na promociji, koja je okupila veliki broj predstavnika srpske zajednice u Beču, osim autora, o knjizi su govorili ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, te univerzitetski profesor Nenad Novaković, a prisustvovao je i ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun.

Karan naveo je da je Nović bio učesnik razvoja sistema SFRЈ, kao i svjedok njenog raspada i tragičnih sukoba.

- Svjedočio je nastanku i razvoju Republike Srpske, a i danas je učesnik u procesima njenog očuvanja i odbrane njenih institucija i nadležnosti. Kao poznavalac društvenih i političkih kretanja, Nović čitaocima daje mogućnost da upoznaju njegova lična zapažanja i iskustva, ali i procese koji su se dešavali u našem regionu proteklih 50 godina - rekao je Karan, kojeg sa Novićem povezuje četrdesetogodišnje poznanstvo.

Nović je naveo da, iako je njegovo porijeklo bilo skromno, iz malog sela kod Dervente je ostvario uspješnu karijeru i stigao, kako i naslov knjige kaže, do Njujorka i Ist Rivera, gdje je svojevremeno obratio na Generalnoj skupštini UN.

Tokom prethodnih decenija Nović je obavljao više značajnih javnih funkcija, bio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara, a trenutno je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Knjiga je na neki način autobiografija, ali je i mnogo više od toga, jer osvjetljava događaje i objašnjava društvene i političke procese u bivšoj SFRЈ, kao i današnjoj Republici Srpskoj, BiH i regionu. Iza mene je 50 godina karijere u politici i obavještajnoj djelatnosti. Prošao sam kroz vrtloge društvenih, političkih i ekonomskih promjena, svjedočio sam raspadu Јugoslavije i uspostavljanju novih država, između ostalog, naše Republike Srpske - rekao je Nović.

Promociju knjige podržali su Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović ukazao je ovom prilikom da je važno da se u Beču razgovara o temama koje bliže objašnjavaju odnose u BiH i regionu.

- Na promociji je poručeno da je veoma bitno da šira javnost poznaje društveno-politička kretanja na lokalnom i međunarodnom nivou, naročito u kontekstu posljednjih dešavanja u Generalnoj skupštini UN, te da se njeguje osjećaj sloge i podrške institucijama Srbije i Republike Srpske među srpskom zajednicom u rasejanju - rekao je Filipović.