latinica  ћирилица
25/05/2024 |  07:34 ⇒ 07:43 | Autor: TANЈUG

Vučić: Nećemo slati protestnu notu Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće Crnoj Gori poslati protestnu notu, iako je glasala za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

On je dodao da ga Crnogorci u UN nisu razočarali, zato što je, kako je rekao, to od njih i očekivao.

- Oni su razočarali i veliki deo sopstvenog naroda. Rekao sam Spajiću da ne moraju da me foliraju, da znam da će glasati za. Znam da ne odlučuju samostalno i da tu nema neke filozofije. Mogu da pričaju šta hoće, da šalju porotestne note, mi njima nećemo slati protestnu notu čak ni zbog toga što su glasali da smo genocidan narod - istakao je predsjednik.

On je za TV Prva ocenio da Crna Gora nikad ne bi glasala za usvajanje eventualne rezolucije o genocidu u Јasenovcu.

- Crna Gora je 2006. rekla - hoćemo da budemo sami, ne s vama, nećemo reći da ste šugavi, ali bolje nam je bez vas. Otišli su i već 2008. priznali nezavisno Kosovo. Јe li iko održao opelo za one koji su priznali Kosovo, a nama su ga držali po petsto puta, kad god se držala pridika Srbiji. Da je bilo glasanje za Kosovo da uđe u Savjet Evrope, oni bi za to glasali. Crna Gora nikad neće doneti zakon ili rezoluciju ili nešto slično o genocidu u Јasenovcu. Iako su to sami najavili. A to su uradili misleći da će time kupiti dva dana oko Srebrenice, pa da onda svi to zaborave. Ali ja kažem, oni neće biti za tu rezoluciju, javno ću se izviniti ako ne bude tako - rekao je Vučić.

Istakao je da ga je više pogodilo glasanje Sjeverne Makedonije od glasa Crne Gore.

- Uvijek ima bezbroj opravdanja... Boli me jer sam najviše uložio u odnose sa našom makedonskom braćom. Ali, nije bilo fer. Pokazalo se da Grčka ima više kičme od Sjeverne Makedonije - rekao je Vučić.

Naveo je da je "politički vuk" i "politički veteran", i da je shodno tome zaključio da su svetski političari bili zaprepašćeni glasanjem o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.