latinica  ћирилица
25/05/2024 |  09:21 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Na Fruškoj Gori sabor "Krušedolska zvona"

Udruženje Srba iz Hrvatske zajedno sa Asocijacijom izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnim klubom "Slavonija" iz Inđije i Eparhijom sremskom danas organizuju tradicionalnu manifestaciju 18. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor "Krušedolska zvona" kod manastira Krušedol na Fruškoj gori.
Krušedol - Foto: RTRS
KrušedolFoto: RTRS

U manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice liturgiju i parastos za sve Srbe koji su poginuli i nestali tokom 20. vijeka u 9.30 časova služiće Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije sa sveštenstvom Eparhije sremske.

Poslije trpeze ljubavi u manastirskoj blagovaonici, na pozornici ispred manastira biće održan prigodan kulturno-umjetnički program, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske, koje je finansijski, tehnički i organizaciono i ove godine pomoglo Sabor.

Program predstavlja smotru duha i narodnog stvaralaštva izvornih muških i ženskih pjevačkih grupa i više kulturno-umjetničkih društava koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja.

U programu osim glumaca i pjesnika učestvovaće i više izvornih pjevačkih grupa i
kulturno-umjetničkih društava sa područja Republike Srpske.

Na ovogodišnji Sabor, osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH i njihovih prijatelja iz Srbije, očekuje se dolazak i sunarodnika iz zemalja u regionu, kao i iz dijaspore.

- Već sada je ostvarena naša ranija zamisao da ovo saborovanje preraste u svesrpski sabor kako bi pokazali zajedništvo i sačuvali sjećanje na zavičaj i našu bogatu istoriju - saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.