latinica  ћирилица
25/05/2024 |  10:21 ⇒ 10:45 | Autor: SRNA

Brnabić: Pridruženo članstvo Prištine u PS NATO bilo bi nagrada za nasilje nad Srbima

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima delegacija članica i pridruženih članica Parlamentarne skupštine NATO, u kojem je ukazano da bi dodjeljivanje statusa pridruženog člana takozvanoj skupštini Kosova predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju Srba na Kosovu i Metohiji, kao i za opstrusanje briselskog dijaloga.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

U pismu se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju Srba na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istaknuto je da je nekažnjivost za masovne, etnički motivisane napade na Srbe i nealbansko stanovništvo, Srpsku pravoslavnu crkvu i imovinu postala uobičajeni i podrazumevajući način života na prostoru Kosova i Metohije.

Takođe, ukazano je da su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo i imovinu od privremenih institucija u Prištini i namjerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba i nealbanskog stanovništva samo za proteklih godinu dana rezultirali napuštanjem Kosova i Metohije više od 15 odsto srpskog stanovništva.

U pismu je napomenuto da je međunarodnoj zajednici i više nego dobro poznata sramna činjenica da više od 11 godina Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Članovi delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Nataša Јovanović, Goran Rakić i Zoran Dragišić sastali su se juče sa vršiocem dužnosti šefa delegacije Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Malahat Ibrahimgizi kojoj je takođe uručeno pismo Ane Brnabić.

Tom prilikom istaknuta je čvrsta podrška Azerbejdžana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, navodi se u saopštenju.

Na agendi proljećnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji od 24. do 27 maja nalazi se između ostalog i zahtjev takozvane skupštine Kosova da postane pridruženi član.