latinica  ћирилица
25/05/2024 |  11:31 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Krušedol - Saborovanje Srba daje snagu i promoviše srpski identitet (FOTO/VIDEO)

Udruženje Srba iz Hrvatske zajedno sa Asocijacijom izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnim klubom "Slavonija" iz Inđije i Eparhijom sremskom organizovalo je danas tradicionalnu manifestaciju 18. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor "Krušedolska zvona" kod manastira Krušedol na Fruškoj gori. Saboru je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik u Krušedolu - Foto: RTRS
Milorad Dodik u KrušedoluFoto: RTRS

Okupljanje Srba i promocioja naših vrijednosti i našeg identiteta je nešto što nas održava i daje nam snagu, rekao je Dodik.

- Ovdje smo u Krušedolu na tradicionalnoj manifestaciji na mjestu u kome krajiški Srbi i Srbi sa prostora BiH i Republike Srpske obilježavaju svoje okupljanje - poručio je Dodik.

On je zahvalio ministarki za brigu o porodici i demografiju Srbije Milici Đurđević Stamenkovski koja je tu sa njim i što će zajedno okupljenom narodu dati nadu da treba da nastave da to čine.

Predsjednik Srpske iskazao je zahvalnost Vladi Srbije, ne samo ovu nadifestaciju, već i za prihvatanje ljudi koji su u nevolji morali da promijene svoj dom i dođu ovdje.

- Mislim da je to pokazalo da Srbija i Srbi ma gdje oni živjeli da je Srbija njihov dom njihova zemlja, i njihova otadžbina - zaključio je Dodik.

Dodik je poručio da će nastaviti da se bori za srpske nacionalne i državne interese, koji znače zajedništvo Srpske i Srbije i jedinstvo srpskog naroda.

Đurđević Stamenkovski je rekla da su Srbija i Srpska jedna porodica i da je to strateško povezivanje doprinijelo zajedničkom nastupu na međunarodnoj pozornici gdje se branila čast, dostojanstvo i nacionalni ponos srpskog naroda.

Đurđević Stamenkovski je poručila i da je Srbija spremna da na svakom mjestu brani integritet Republike Srpske, jer je Srpske odbrana od genocida.

Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije rekao je da poruka ovog sabora da Srbi treba da budu ujedinjeni.

Predsjednik Organizacionog odbora Krajiškog crkveno-narodnog svesrpskog sabora "Krušedolska zvona" Veljko Vukelić istakao je da su se na saboru okupili da se sjete srpskih stradalnika i da daju punu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukovodstvu Srbije i Republike Srpske da snažno brane slobodu i čast srpskog naroda.