latinica  ћирилица
25/05/2024 |  12:50 | Autor: TANЈUG

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno zbog nasilnog protesta u Parizu

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sjedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbjeđenja investicione kompanije povrijeđeno, saopštila je policija.
Pariz - Foto: RTRS
ParizFoto: RTRS

Stotine klimatskih aktivista iz organizacije "Pobuna protiv izumiranja" okupilo se u petak dok su Total Energies i "Amundi" održavali svoj godišnji sastanak, a nekoliko desetina demonstranata je nasilno ušlo u sjedište investicione kompanije, crtajući grafite na zidovima i razbijajući prozore, navela je policija.

"Amundi" je saopštio da je osmoro pripadnika obezbjeđenja kompanije povređeno.

Aktivisti kažu da Total Energies svojim aktivnostima doprinosi globalnom zagrijevanju i uništavanju biodiverziteta, prenio je Frans 24.

Izvršni direktor Total Energies-a Patrik Pujan rekao je akcionarima u petak da se moraju razviti nova naftna polja kako bi se zadovoljila globalna potražnja.

Aktivisti "Grinpisa" razvili su transparent "Traži se" na kojem su Pujana nazvali "liderom francuske kompanije koja najviše zagađuje" životnu sredinu, a policija ga je ubrzo oduzela.

Aktivisti kažu da Total Energies svojim aktivnostima doprinosi globalnom zagrijevanju i uništavanju biodiverziteta.

Na sastanku u petak, gotovo 80 ​​odsto akcionara odobrilo je klimatsku strategiju kompanije, a više od 75 odsto je glasalo da Pujan bude izvršni direktor i u naredne tri godine.