latinica  ћирилица
25/05/2024 |  13:37 ⇒ 15:48 | Autor: sputniknews.com

Demokratska narodna partija suspendovala podršku Vladi Crne Gore, uputila zahtjeve Spajiću

Predsedništvo Demokratske narodne partije najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN-a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

- Nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore. Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti UN–a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida uz pretnju dodatnim sankcijama - navodi se u saopštenju DNP-a.

Iz te partije navode da je glasanjem za rezoluciju o genocidu u Srebrenici Vlada Crne Gore istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, kako su dodali, podstičući nacionalne tenzije i dodatne podele u crnogorskom društvu.

- Takođe, ovim činom Vlada Crne Gore je ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podela. Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda - kazali su iz Predsedništva DNP-a.

Zbog svega navednog, Predsedništvo DNP–a je zaključilo da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji su potpisali ne mogu opstati u postojećem formatu.

- Zato obaveštavamo javnost da je Predsedništvo DNP–a jednoglasno donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena sljedećih zahteva: Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Јasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. Vladi. Predsjedništvo DNP-a veruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Јasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine - kazali su iz DNP-a, prenosi RTCG.

Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Јasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, iz DNP-a navode da je neophodno „dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredelilo da podrži vladu Milojka Spajića.

Traže i pokretanje ustavne inicijative o normiranju srpskog jezika kao službenog.

U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarevanju krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona dela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana - naveli su.

Traže i da se predložezakonska rešenja i međudržavni sporazumi o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom i da se Ustavom i zakonom normira trobojka kao narodna zastava.

- Izvršiti smkenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima; Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva - zahtjevi su DNP-a.

Predsjedništvo Demokratske narodne partije saopštilo je da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

- Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP–u. Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP–a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vreme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi - navodi se u saopštenju.

Iz DNP-a su kazali i da će njihovi poslanici nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine oko zakonskih predloga za koje oni budu procenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Predsjedništvo DNP–a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške partije, narednih dana inicira sastanak sa predsednikom partije Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva.

- Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rješavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici - zaključuje se u saopštenju DNP-a.