latinica  ћирилица
25/05/2024 |  14:05 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Graorac: Teško moguć dalji zajednički put u BiH nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da je poslije usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN teško vidljiv i moguć neki dalji zajednički put u BiH.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Kako je planirano i vođeno sve ovo, kako se iza leđa, ucjenama i uslovljavanjima došlo do ove rezolucije, sasvim je opravdan revolt, nezadovoljstvo i naše protivljenje donošenju jednog ovakvog dokumenta koji nas je udaljio više nego poslijeratnih godina. Ako neko smatra da si genocidan, onda kako očekivati da želi sa tobom sa živi u međusobnom poštovanju i saradnji - izjavila je Graorčeva Srni.

Ona je istakla da aktivnosti bošnjačke strane koje su vrhunac dostigle na Generalnoj skupštini UN nisu počele juče, niti prije mjesec dana, kada je objelodanjena informacija o namjerama za usvajanje nakaradne, jednostrane i antisrpske rezolucije.

Prema njenim riječima, proteklih dana ni u jednoj izjavi, članku i mišljenju sa bošnjačke strane nije se čula nijedna riječ o srpskim žrtvama.

- Zašto? Јer su im nebitne, ne priznaju ih, ne poštuju nas i našu bol. Što vrijeme više odmiče sve je jasnije da je ovo bio samo privid nekog zajedničkog života, da su namjere druge strane bile samo da u svijet ode priča o njihovom žrtvama, a da su naše minimizirane i da o njima ne treba pričati i priznati ih - poručila je Graorčeva.

Ona smatra da će incidenata kao što je bio onaj u Sarajevu sa dječakom i njegovom majkom sasvim sigurno biti još jer su se probudile sjene prošlosti i podjela što je još jedan dokaz da donošenje rezolucije neće donijeti ništa dobro.

Graorčeva je naglasila da srpski narod bez obzira na sve dalje ide ponosno i da će jače nego ikada iznositi istinu o brojnim ratnim zločinima koji su vršeni nad srpskim stanovništvom u ratu.

- Neka svijet čuje za više od 30.000 ubijenih, za koje skoro niko nije odgovarao, za više od 400 djece koju su ubili samo zato što su srpska, za ritualna ubijanja mudžahedina, razna zvjerstva kojima su umoreni srpski civili i borci - podsjetila je Graorčeva.

Ona je istakla da će Republika Srpska živjeti vječno, svidjelo se to nekome ili ne, kao i da će svojim postojanjem svjedočiti o herojskoj borbi sinova za vjekovna ognjišta, rodnu grudu i porodicu.

- Nema te odluke ili zaključka koji nas može pokolebati u želji da sačuvamo ono što nam je najsvetije - zaključila je Graorčeva.