latinica  ћирилица
25/05/2024 |  14:27 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Amidžić: Cilj bio da na izbore izađu samo opozicione i bošnjačke partije (VIDEO)

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da je njegov zamjenik Muhamed Hasanović potpisao zahtjev kojim se odobravaju dodatna sredstva Centralnoj izbornoj komisiji.
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

Amidžić je rekao da to ne bi bilo problematično da postoji neki ekonomski rezon i da to pokazuje koliko je BiH besmislena.

- CIK ne da je tijelo koje se bavi provođenjem izbora nego je to tijelo koje piše budžet i na taj način dovodi u pitanje funkcionisanje svih drugih budžetskih korisnika. U jednoj zemlji apsurda kakva je BiH imate situaciju da CIK može da pošalje budžetski zahtjev koliko god da smatra da je neophodno i s druge strane imate situaciju da će sredstva biti obezbijeđena - naveo je Amidžić.

On je zapitao da li neko misli da je normalno da CIK bude ispred Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, parlamenta.

- Njih to ne interesuje, napišu onakav zahtjev kakav misle da treba i mi bismo trebali da, kao Ministarstvo, odobrimo ta sredstva. Јa u tom Ministarstvu nisam spreman da odobrim takav zahtjev. Nažalost, postoji takvo uređenje gdje zamjenik ministra može to da potpiše i na taj način brani interese Bošnjaka što razumijem, ali mislim da ovo nije normalna praksa - rekao je Amidžić.

On je dodao da je do sada CIK tražio 150 miliona KM za sprovođenje izbora.

Amidžić je rekao da je ranije u obje instrukcije koje je potpisao naveo da se "ne nalaze sredstva koja su neophodna da se sprovodi takozvani Šmitov izborni zakon".

- Kolege iz opozicije su me prozivale da sam lagao, obezbijedio sredstva, ali kako naš narod kaže "ako laže koza ne laže rog". Postavlja se pitanje, ako su bila obezbijeđena sredstva zašto je Hasanović morao da obezbijedi dodatnih blizu 4,2 miliona KM za CIK - rekao je Amidžić i ponovio da Ministarstvo nije obezbijedilo nijednu KM CIK-u da bi se sprovodio nametnuti zakon, kao i da je cilj bio da na izbore izađu opozicione i bošnjačke partije.