latinica  ћирилица
25/05/2024 |  19:35 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Glasanje o rezoluciji šamar za Zapad; Srpska i Srbija pokazale jedinstvo (VIDEO)

Srpsko jedinstvo snažno je potvrdila borba rukovodstva Srbije i Republike Srpske, koja je prethodila usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Iako je pripremana skoro godinu dana, ova rezolucija nije dobila onoliku podršku koliku su očekivali njeni predlagači i sponzori, ali je još više produbila jaz među narodima u samoj BiH.

Produbljivanju krize ponovo se pridružio i američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji je zaprijetio nestankom Republike Srpske dođe li do razdruživanja u BiH.

Poruka američkog ambasadora da "razdruživanje" ne bi značilo nezavisnost Republike Srpske već njen kraj, nije stav Sjedinjenih Američkih Država, niti se Vašingtona tiče ova priča, poruka je ovo predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji smatra da ova Marfijeva izjava ima veze sa ishodom glasanja o rezoluciji o Srebenici u UN.

- Kada žele da "pojačaju" muslimane u Sarajevu koji su upali u opštu depresiju zbog činjenice da nisu dobili ono što su očekivali ili su ih njihovi prijatelji od kojih su očekivali nešto izdali, onda se pojavi Marfi koji im da neku snagu i kaže to što kaže, a to ne zavisi od njega - ističe Dodik.

U gotovo nemogućim uslovima uspjeli smo da uradimo najviše za Srbiju u Njujorku, poručio je nakon povratka u zemlju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predlagači i sponzori rezolucije o Srebrenici su, ističe, potcijenili Srbiju, što potvrđuje i činjenica da rezolucija nije donesena velikom podrškom, kako su očekivali.

- Niko ne može od njih da mi objasni zašto su ovo uradili. Vidjeli ste da sam ih 10 puta pitao u lice "zašto ovo radite, šta je smisao?". I sada vas pitam jeste li vidjelu neku euforiju u Sarajevu? Nema je. Ljudi su tužni, razočarani i sad spremaju protestne note i šta sve ne - kaže Vučić.

Ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN pokazao je da su mnoge zemlje shvatile da uopšte nije riječ o zločinima, niti o brizi za muslimane ili Bošnjake, već o politizaciji, rekao je potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

- Riječ je o jednoj politizaciji, o potrebi da Zapad zbog sebe glasa za ovu rezoluciju, jer je ovo Zapadu potrebno. Ovo nije potrebno ni muslimanima, ni Srbima, ni Hrvatima. Zapadu su potebne ovakve rezolucije da bi opravdao svoje dejstvo devedesetih na našim prostorima i agresije da bi rekao da su Srbi bili krivi - jasan je Dačić.

Da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN izazvalo novu krizu i podjele u BiH, potvrdio je i lider stranke HDZ BiH Dragan Čović.

Rezolucija je, kaže, otvorila brojne rasprave i pitanja, ističući da ona neće dovesti po pomirenja u BiH.

- Zašto je nekom trebalo danas da opet otvara pitanje tridesetak godina iza, to je jedno drugo pitanje. Kako je otvoreno, radi čega institucije BiH nemaju zajednički stav o vođenju spoljne politike, to je pitanje za sebe ali u svakom slučaju, to je već dovoljno napravilo štete u odnosu na posljedice - kaže Čović.

Generalna skupština UN bila je oštro podijeljena prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, a odluka da bude usvojena je diplomatska greška, navodi švajcarska televizija SRF. Ističu da ovo nije uvjerljiv rezultat i da je rezultat glasanja šamar za Zapad, koji je većinom podržao odluku.