latinica  ћирилица
25/05/2024 |  21:10 ⇒ 26/05/2024 | 07:54 | Autor: RTRS

Karan u Austriji sa srpskom dijasporom: Odbacićemo Rezoluciju o Srebrenici (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan boravio je u posjeti Austriji gdje je predstavnike srpske dijaspore upoznao o stavu Srpske o Rezoluciji o Srebrenici.
Karan u Austriji sa srpskom dijasporom - Foto: Ustupljena fotografija
Karan u Austriji sa srpskom dijasporomFoto: Ustupljena fotografija

- Upoznali mo našu dijasporu sa stavovima Republike Srpske. Osuđujemo usvajanje ove rezolucije i smatramo da je isključivo političkog karaktera i da je čitav taj proces uništio suverenitet BiH, antidejtonski je i antiustavan i nije u funkciji pomirenja. Mi ćemo odbaciti tu rezoluciju, jer je neistinita i pravi trajnu štetu BiH i svim narodima u BiH. Moramo što češće dolaziti u dijasporu, upoznati naše ljude sa stavovima Republike Srpske, da znaju i dijele naše stavove i da budemo jedinstveni - rekao je Karan.

On je istakao da Srbi u Austriji vrlo ozboljno promišljaju i šire sveukupne ideje srpskog naroda i Republike Srpske.

- Ova politikanska rezolucija o Srebrenici je samo pokazala jedinstvo srpskog naroda. Ona je potpuno pokazala da je usmjerena protiv svekolikog srpskog naroda, gdje god da živi. Svi Srbi u svijetu su to doživjeli kao napad na sebe, prepoznali političke konotacije i posljedice, prepoznali da ne donosi pomirenje i toleranciju. Ova rezolucija ne remeti samo odnose u BiH, već odnose svagdje gdje žive Srbi - naglasio je Karan.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović rekao je da su Srbi u Austriji zabrinuti zbog usvajanja Rezolucije, pritisaka i njenih posljedica.

On je poručio da bi srpski narod u ovom trenutku trebalo da bude jedinstven i složan, jer su Srbi uvijek za mir i istinu.

Predsjednik Austrijsko-srpskog društva Dejan Јelić rekao je da bi sva srpska društva trebalo objediniti pod jednu krovnu organizaciju koju bi podržale vlade Srpske i Srbije, sa kojima bi usko sarađivala i formirati srpski svjetski kongres koji bi djelovao u svim državama.

Predsjednik SPKD Prosvjeta - Austrija, Marko Sarić rekao je da Rezolucija o Srebrenici nosi brojne prijetnje po cjelokupan srpski narod, a jedna od njih je bi da srpska djeca, naročito u dijaspori, kroz školske sisteme dobijala iskrivljenu sliku istorije.