latinica  ћирилица
25/05/2024 |  21:38 | Autor: RTRS

Galijašević: 23. maja svijet podijeljen, a Generalna skupština UN pocijepana na pola

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je da će 23. maj, dan kada je Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o Srebrenici, ostati upamćen kao dan kada je svijet podijeljen i kada je ova skupština pocijepana na pola.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

On je podsjetio da su za Rezoluciju glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

- Veća polovina svijeta, 87 država članica UN, nije podržalo ovu rezoluciju, ali je ona usvojena i u region je upućena jasna poruka: "Vrijeme je da se u BiH ponovo ratuje" - naveo je Galijašević u autorskom tekstu za portal Pravda.

On je naveo da su političari koje je Zapad poslao na Balkan pozvali Bošnjake i Srbe na sukob, jer više neće biti dijaloga nego će se odlučivati jednostrano i donositi akti u interesu jedne od tri zaraćene strane.

Galijašević navodi da su, zaslugom Bošnjaka, na tren zaboravljeni svi nacistički zločini i genocid u Ruandi i Kongu i da je data podrška zločinima izraelske i američke vojske prema Palestincima u Gazi.

- U Generalnoj skupštini UN svijet, ipak, nije u potpunosti okrenuo glavu u drugu stranu i nema namjeru da zbog ove rezolucije širi iluziju o zapadnoj ljubavi prema "jadnim" muslimanima - navodi Galijašević.

Kompletan tekst možete pročitati ovdje.