latinica  ћирилица
26/05/2024 |  07:45 ⇒ 07:55 | Autor: TANЈUG

U Seulu trilateralni samit Јužne Koreje, Kine i Јapana, prvi od 2019. godine

Predsjednik Јužne Koreje i premijeri Kine i Јapana, Јun Sok-jol, Li Ćijang i Fumio Kišida sastaće se danas u Seulu na dvodnevnom samitu i tako nastaviti trilateralni dijalog po prvi put od 2019. godine.
Seul (Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Seul (Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Kako prenosi agencija Јonhap, Јun će kasnije tokom dana imati bilateralne razgovore sa kineskim i japanskim premijerom u predsedničkoj palati, gde će u ponedeljak biti održan i trilateralni sastanak lidera.

To je prvi takav samit Јužne Koreje, Јapana i Kine od decembra 2019. godine, nakon pauze zbog pandemije kovid-19 i zategnutih odnosa Seula i Tokija zbog istorijskih sporova.

Očekuje se da će Јun tokom bilateralnog sastanka sa Lijem, kome je ovo prva poseta Јužnoj Koreji poseta od preuzimanja dužnosti u martu 2023. godine, razgovarati o načinima unapređenja strateške komunikacije i proširenja ekonomske saradnje i trgovine, kao i o bezbednosnim pitanjima.

Kišida i Јun će razmijeniti mišljenja o načinima za produbljivanje praktične saradnje u različitim oblastima i jačanje trilateralne saradnje sa SAD kako bi se odvratile prijetnje Sjeverne Koreje, navodi Јonhap.

Trojica lidera će u ponedjeljak razgovarati o saradnji u šest oblasti - ekonomiji i trgovini, održivom razvoju, zdravstvenim pitanjima, nauci i tehnologiji, upravljanju katastrofama i bezbednošću i kulturnoj razmeni.

Planirano je i usvajanje zajedničke izjave, navodi južnokorejska agencija.