latinica  ћирилица
26/05/2024 |  09:30 ⇒ 11:31 | Autor: SRNA

Les: Srbi su možda izgubili glasanje, ali predlagači nisu dobili željenu podršku

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les rekao je da su Srbi možda izgubili glasanje o razoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, ali da Sjedinjene Države, Njemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja.
Timoti Les - Foto: RTRS
Timoti LesFoto: RTRS

Les je naveo da je to i loša vijest za Zapad koji je želio da pošalje snažnu političku poruku Srbima u BiH da im nedostaje međunarodna podrška za njihov cilj nezavisnosti.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.

- Svako ko sumnja u političku prirodu glasanja treba da pogleda kako su se glasovi slagali. Sve zemlje koje su se tome protivile bile su antizapadne. Oni koji su je podržavali uglavnom su dolazili iz zapadnog tabora ili islamskog svijeta. I oni koji su bili uzdržani ili odbili da glasaju su države čiji interes nije da se upuštaju u spor između Zapada i Srba - smatra Les.

On je za Tanjug rekao da poslije usvajanja rezolucije ne vidi pobjednika, čak ni Bošnjake za koje će rezolucija malo pomoći da unaprede svoje ciljeve.

- Malo je vjerovatno da će države u budućnosti obilježavati Srebrenicu više nego što to sada rade. U međuvremenu, kod kuće, rezolucija je podstakla Srbe koji su odgovorili pozivom na raspad BiH - zaključio je Les.