latinica  ћирилица
26/05/2024 |  09:42 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Izgradnja kuće "Predah" od velikog značaja za mnogobrojne porodice; Pozovimo 1414 (VIDEO)

U okviru akcije "Od Banjaluke s ljubavlju" možete pozvati humanitarni broj 1414 za sakupljanje novčanih sredstava za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.
Јutarnji program - Foto: RTRS
Јutarnji programFoto: RTRS

I u junu će biti aktivan broj, a prema dostupnim podacima, postoji veliki broj djece sa različitim vidovima poteškoća.

Spektar poremećaja je sve veći, a samim tim i izazov za te porodice.

Uvođenjem dnevnih centara Banjaluka bi bila pionir u zemlji, jer bi bilo omogućio da se privremeno, tokom radnog vremena, takva djeca zbrinu, uz socijalizaciju i kroz pružanje stručne pomoći.

Priličan je broj roditelja djece sa poteškoćama u razvoju koji su samohrani roditelji i zbog toga imaju velikih poteškoća prilikom obavljanja poslovnih i drugih obaveza.

Nažalost, situacija je takva da su se u Republici Srpskoj, pa tako i u Banjaluci, ove usluge razvijale zahvaljujući radu udruženja i entuzijasta. Međutim, kako su potrebe za ovim uslugama sve veće, udruženja više nisu u mogućnosti da odgovore na sve zahtjeve. Zbog toga se osnivanje kuće "Predah" nametnulo kao jedino rješenje, jer bi na taj način obuhvat onih kojima je pomoć potrebna bio veći, a usluge u zajednici bi se značajno razvijale.

Danijela Zeljaja, majka djevojčice sa cerebralnom paralizom navela je da kvalitet života djece sa poteškoćama u razvoju, osoba sa invaliditetom, kao i cijelih porodica koje imaju dijete ili člana sa invaliditetom, zavisi od podrške u vidu usluga u zajednici, njihovog obima i kvaliteta.

- Zbog toga se osnivanje kuće "Predah" nametnulo kao jedino rješenje, jer bi na taj način roditelji, staratelji mogli da ostave dijete da određen vremenski period, što bi im mnogo značilo - istakla je Zeljaja, gostujući u našem Јutarnjem programu.

S toga se u Banjaluci svi nadaju da ćemo biti prvi koji će otvoriti ovakvu ustanovu, simboličnog naziva "Predah", koja će znatno pomoći roditeljima jer još uvijek nije riješeno pitanje zbrinjavanja djece na 24 sata.

Najveći strah njihovih porodica - šta će biti sa njihovom djecom kada oni više ne budu u mogućnosti voditi brigu o njima, ideju za realizaciju ovog projekta, na neki način, jesu dali roditelji.

Pozivom na ovaj broj 1414 darujete jednu KM za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.