latinica  ћирилица
26/05/2024 |  11:19 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Služen pomen generalu Taliću (VIDEO)

U Piskavici kod Banjaluke obilježena je 21 godina od smrti general-pukovnika Momira Talića, komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske.
Piskavica - godišnjica smrti generala Talića - Foto: RTRS
Piskavica - godišnjica smrti generala TalićaFoto: RTRS

Načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa general Boško Kelečević rekao je da bez proboja koridora kroz Posavinu 1992. godine danas ne bi bilo Republike Srpske, ističući da su general Talić i Prvi krajiški korpus dali veliki doprinos u proboju "Koridora života".

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da je general Talić komandovao Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske koja je branila srpsku nejač, nije vršila zločine niti upadala u sela kao što su to radili pripadnici takozvane Armije BiH.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je važno da se obilježava ovaj događaj, ističući da je na ovaj način otvorena knjiga o liku i djelu generala Talića.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković rekao je da će grad uvijek podržavati ovakve manifestacije kako bi se očuvalo trajno sjećanje na generale, oficire i vojnike VRS-a koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

Predsjednik organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slboodan Župljanin rekao je da je obaveza srpskog naroda u Srpskoj da se trajno sjeća generalan-pukovnika Talića, drugih generala i komandanata koji su zajedno sa narodom najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

General Talić je 26. jula 1991. godine imenovan na dužnost načelnika štaba Petog korpusa tadašnje ЈNA koji je kasnije prerastao u Prvi krajiški korpus.

Dao je izuzetan doprinos u probijanju koridora i spajanju zapadne i istočne teritorije Republike Srpske. Odlikovan je Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim odlikovanjem Republike Srpske.

Preminuo je 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Obilježavanju godišnjice smrti prisustvuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.