latinica  ћирилица
26/05/2024 |  11:34 ⇒ 27/05/2024 | 08:01 | Autor: TANЈUG

Makron u Njemačkoj; Prva posjeta predsjednika Francuske Berlinu za posljednje 24 godine

Francuski predsjednik Emanuel Makron počinje danas trodnevnu posjetu Njemačkoj, što je prva posjeta predsednika Francuske Berlinu za posljednje 24 godine.
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Makron će se sastati sa njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, sa kojim će posjetiti nekoliko regiona Njemačke i naglasiti dobre i jedinstvene odnose između dvije zemlje, objavljeno je na sajtu njemačkog predsjednika.

Najavljeno je da će Makron i Štajnmajer danas prvo posjetiti festival demokratije u Berlinu povodom obilježavanja 75 godina njemačkog Osnovnog zakona i 35 godina mirne revolucije 1989. godine koja je dovela do ponovnog ujedinjenja dvije Njemačke.

Pozivajući Makrona kao jedinog stranog državnog gosta na obilježavanje godišnjice osnivanja Savezne Republike Njemačke, Štajnmajer želi da istakne jedinstven značaj njemačko-francuskog prijateljstva, navedeno je u saopštenju.

Drugog i trećeg dana posjete, Makron će boraviti u Drezdenu i Minsteru, gdje će sa Štajmajerom razgovarati o zajedničkim izazovima dvije zemlje, uključujući bezbjednost Evrope i tehnološke inovacije.

Tokom posete Minsteru Makronu će u utorak biti uručena Međunarodna vestfalska nagrada za mir.

Politikolog Erik-Andre Martin sa Francuskog instituta za međunarodne odnose ocijenio je da je glavna poruka Makronove posjete Njemačkoj da je odnos dvije zemlje važniji nego ikad i da je to važno i za cijelu Evropu.