latinica  ћирилица
26/05/2024 |  17:14 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

Grlić Radman: Ne bi bilo cjelovite i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman reagovao je zbog knjige koja je predstavljena u Sarajevu, a uključuje i Hrvatsku kao agresora, navodeći da je to neprihvatljivo i da će se morati objasniti narativ kojim se "iskrivljuju činjenice i istorijska istina".
Gordan Grlić Radman (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, ilustracija) -
Gordan Grlić Radman (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, ilustracija)

Riječ je o knjizi o "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH" - Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku", koju je izdalo jedno bošnjačko udruženje, a juče je predstavljena u Sarajevu.

- Činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN i da ima sugestivna pitanja gdje su pomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo - rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je istakao da se nikako ne mogu upoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako "ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata", prenose hrvatski mediji.

Knjigom su obuhvaćeni zaključci Haškog tribunala iz devet presuda koje navode da su Srbija i Hrvatska učestvovalo u međunarodnom oružanom sukobu u BiH.

Ministar obrane u Savjetu ministara Zukan Helez je pritom rekao da je "u BiH bio međunarodni sukob gdje su politička rukovodstva iz susjednih zemalja učestvovala u ratnoj agresiji na BiH".

Grlić Radman rekao je rekao da će Hrvatskoj morati objasniti narativ kojim se "iskrivljuju činjenice i istorijska istina".

- Neobično je da se to događa upravo u trenutku usvajanja rezolucije o Srebrenici", kaže Grlić Radman.

On je najavio da će se nova hrvatska vlada još snažnije zauzimati za popravljanje položaja Hrvata u BiH te ubrzavanje puta te zemlje prema EU.

- Mi ćemo u trećem mandatu još snažnije zagovarati potrebu da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju. Niko nema pravo preglasavati Hrvate na izborima. Hrvati imaju pravo na svoje legitimne predstavnike, ne koje im neko drugi izabere - istakao je šef hrvatske diplomatije.