latinica  ћирилица
26/05/2024 |  17:15 ⇒ 18:48 | Autor: SRNA

Dodik: Hrvatska bi sada trebalo da ćuti jer je upravo NDH počinila genocid nad srpskim narodom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Hrvatska poslije sponzorisanja rezolucije o Srebrenici trebalo da ćuti jer je upravo NDH počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao Srni da se šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman danas, nakon sponzorisanja rezolucije, poziva na održivost BiH kao zajednice dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, a nije mu smetalo što je sporna rezolucija stigla u UN upravo kršeći načela koja on danas promoviše.

- Nije mu smetalo ni to što su za rezoluciju u UN lobirala dva bošnjačka člana Predsjedništva. A načela jednakosti se sjetio zbog knjige koja je promovisana u Sarajevu, a koja Srbiju i Hrvatsku tretira kao agresore na BiH - rekao je Dodik nakon što je Grlić Radman reagovao zbog knjige koja uključuje i Hrvatsku kao agresora, navodeći da je to neprihvatljivo i da je Hrvatska aktivno učestvovala u održivoj BiH.

Ako regularna vojska Hrvatske nije bila u građanskom ratu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da bi bilo dobro da Grlić Radman objasni ko je sravnio sa zemljom Mrkonjić Grad.

- Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala nijednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učešću Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat - napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se u BiH više puta javlja kao sponzor, s tim da bi neka sponzorszva sada rado zaboravila, ali ne može zbog presuda Suda na čije odluke se Radman danas poziva, ali u drugom kontekstu.

- Hrvatska bi sada trebalo bar da ćuti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom - zaključio je Dodik.

Radman je reagovao je zbog knjige koja je predstavljena u Sarajevu, u izdanju jednog bošnjačkog udruženja, navodeći da će se morati objasniti narativ kojim se "iskrivljuju činjenice i istorijska istina".

Grlić Radman je istakao da se nikako ne mogu upoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako "ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata".